PROBLEMI NEČISTE KOŽE

PROBLEMI NEČISTE KOŽE

Prerasli smo tinejdžersko doba ali su bubuljice i akne i dalje prisutne na licu. Problemi nečiste kože se javljaju i kod odraslih osoba.

Nekoliko savjeta za pravilnu njegu problematične kože neće biti na odmet.

Većina žene želi da izgleda mlađe nego što jeste ali pri tom ni jedna ni ne pomišlja na to da je mladalačka koža sklona pojavi mitisera, akni i prištića. Istraživanja pokazuju da više od 40% žena, starijih od 30 godina, još uvijek ima problem sa bubuljicama i može da ih prati sve do klimaksa. Dermatolozi tvrde da je sasvim normalna pojava kod današnjih žena koje pokušavaju da usklade svoje porodične i poslovne obaveze. Izložene su pojačanom dejstvu stresa koji utiče na to da se luči veća količina muških hormona koji podstiču lučenje masnoća. Posljedica toga je da se na koži formiraju prištići.

Stres nije jedini uzrok ove „ružne“ pojave jer i nepravilna njega dovodi do sličnih neestiteta.

Kožu treba njegovati isključivo u onoj mjeri u kojoj je njoj to potrebno a ne nikako pretjerivati sa upotrebom neadekvatnih kozmetičkih preparata. Primjera radi, žene koje svakodnevno i ujutro i naveče, koriste masne kreme, ne treba da se čude kada se na njihovoj koži pojave nečistoće. Ne smijemo zaboraviti da se na koži stvara neka vrsta zaštitnog filma koji sprječava pravilan rad lojnih žlijezda usljed čega dolazi do nastanka akni i upaljene kože.

Prvo što se mora napraviti je pravilno počinjati i završavati dan sa čišćenjem kože odgovarajućim preparatima. Ovdje se isključivo misli na preparat SAP koji ima blago čisteće djelovanje, umirenje upaljenih dijelova kože i savršeno čistu kožu od cjelodnevnih atmosferskih prilika i neprilika. Potrebe kože moraju biti zadovoljene kako bi ostala zdrava i lijepa bez obzira koliko žena ima godina.

PROBLEMI NEČISTE KOŽE

U dvadesetim godinama života, stanje kože je stabilno. Njeno tkivo je elastično, dobro prokrvljeno i sposobno da reguliše nivo sopstvene vlažnosti. Ali, tada su žlijezde lojnice aktivnije više nego što je potrebno a rožnati sloj je još uvijek debeo,  pa se u njemu sakuplja suvišna masnoća. Posljedica toga su bubuljice.

Kada ste mladi, postoji samo jedno pravilo na ovu temu: „ ne opterećujte lice masnim kremama“.

Kako bismo izbjegli prve borice koje se formiraju na koži i samim tim postaju idealno mjesto za nastanak akni i mitisera, vodite prije svega računa o sljedećem: NE KORISTITE MASNE PREPARATE ZA KOŽU!!!

Rješenje je korišćenje preparat na bazi voćnih kiselina.

U ovom slučaju se preporučuje korištenje kapi GLIKOLNE KISELINE.

U svom sastavu imaju 15% voćne kiseline, količina koja je dozvoljena i idealna za ove neestitete. Njena primjena je isključivo naveče jer se glikolna kiselina i sunce ne podnose.

KAPI GLIKOLNE KISELINE podstiču kožu da odbaci mrtve ćelije i pomažu proces njene regeneracije. Na ovaj način se sprječava začepljenje pora i smanjuje se opasnost od nastanka bora.

Koža koja nam je pravila pobleme u mladosti jer su se na njoj brzo formirale nečistoće, sada konačno pokazujuju vrline:

žene čija je koža sklona mašćenju, dobija bore kasnije u odnosu na one čija je koža normalna ili suha. U ovom periodu, do 40-te godine, smanjuje se postepeno rad lojnih žlijezda tako da je pojava presijavanja kože i formiranje mitisera sada mnogo rjeđa.

Bore + akne i bubuljice

Čak svaka četvrta žena doživljava na pragu klimaksa „novi pubertet“ ali, samo  kada govorimo o aknama. Glavni krivac za to su hormonske promjene koje se tada dešavaju u organizmu: smanjuje se lučenje estrogena a kasnije i androgena. Uslijed  privremenog pojačanog lučenja muških hormona, dolazi do formiranja akni.

Nakon čišćenja kože i korištenja specifičnih kapi, neophodno je koristiti kremu koja je namijenjena isključivo za njegu masne i mješovite kože sa preporukom kreme H2 ujutro i naveče.

Savjet za rješavanje ovih neestiteta potražite kod naših dermoconsultanata u apoteci. Prijavite se na OXY DERMO MASAŽU putem linka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email