PERUT KAO NOĆNA MORA

PERUT KAO NOCNA MORA

Perut, svrbež, iritacija i na sve to još i vlasi koje vidimo nakon češljanja. Uzrok je prisutnost gljivice Pityrosporum Ovalis. I zbog toga perut kao noćna mora je prisutan na vlasištu. Kakva je to gljivica i kakav problem imamo sa njom?

Gljivica Pityrosporum ovalis u normalnim okolnostima 40% prisutnosti nije štetna, čak suprotno, dio je prirodne zaštite našeg vlasišta. Prekomjerna količina masnoće uzrokuje njeno prekomjerno razmnožavanje i do 73% bakteriske flore. Gljivica prodire u žlijezde lojnice koje se pri tom upale i proizvode još veću količinu masnoće. Na vlasištu se stvara nepropusni sloj ljuspica i masnoće. Začepljeni pilosebacealni otvori onemogućuju oksigenaciju kroz kožu i normalni rast kose. Korijen u kosa se tanje zato što rastu u anomalnim okolnostima.

Nakon nekoliko mjeseci neaktivnosti, folikula zaraste i zatvori se. Ova faza je ireverzibilna i to je ćelavost folikula. Kada se to dogodi u više folikula nastaje prorjeđenje ili ćelavost. Kada je problem prisutan već godinama, dolazi do značajnog prorjeđenja posebno na centralnom dijelu glave gdje se nalazi mnogo žlijezda lojnica. Proces se može zaustaviti čak i ojačati postojeću kosu ali. Ne treba očekivati spektakularan ponovni rast jer su vremenom folikule atrofirale i zatvorile se.

Čišćenje vlasišta i pilosebacealnih otvora će se postići univerzalnim čistećim tretmanom. Osim toga na alopeciju zbog seboroičnog dermatitisa, mora se djelovati antimikotski i smanjiti postotak gljivice i normalizirati na taj način ljuspanje epiderme. Ne smije se zaboraviti da se i sebum sa vlasišta  mora očistiti ali bez narušavanja bakteriske floire i hidrolipidnog omotača. To se postiže koncentratom u kapima koji će regulisati postotak gljivice, stimulirati i pospješuje fiziološki rast kose. Osim toga, mora se djelovati i iznutra na ljuspanje vlasišta, restrukturiranje i jačanje kose a to se postiže dodatkom prehrani, capsulama. Tretman se primjenjuje do 4 mjeseca.

Ovo su proizvodi specifični za vlasište, klinički i dermatološki testirani, aktivni sastojci su biljnog porijekla a mogu se naći samo u apotekama.

Postupak kod alopecije zbog seboroičnog dermatitisa

Veče prije pranja kose, na suho neoprano vlasište, kapaljkom nanijeti koncentrat u kapima koji je na bazi čajevca. Djeluje antimikotski, antibakterijski, čisti vlasište i folikule kao i piroktone olamine. Ulje slatkih badema hidratira, ublažava i djeluje kao antioksidans. Za uspjeh tretman je ključna masaža. Koncentrat se ne ispira i treba ga ostaviti da djeluje preko noći. Kod pranja kose, aplikatorom nanositi čisteći tretman direktno na vlasište i ravnimjerno ga rasporediti i umasirati 3 minute. Lavanda i limun dermopurificiraju, temljito čiste i otvaraju folikularni ulaz, a limun ujedno i normalizira pH kože. Kajeput djeluje antimikotski, antibakterijski protiv ljuspanja vlasišta.

Nakon ispiranja preparata za čišćenje,  kosu prosušiti peškirom a u napravljenim razdeljcima ravnomjerno nanijeti koncentrat u kapima koji  sadrži fito estrogene serenoa repens, pygeum africanum i hmelj. Navedeno potiče fiziološki rast kose: vazodilatatori – đumbir, benzilnikotinat i metilnikotinat koji potiču mirkocirkulaciju i samim tim hrane korijen kose putem kapilara. Sadrži i aktivne biljne matične stanice koje stimuliraju međustanične procese i djeluju protiv opadanja ali i protiv starenja folikule i dermičke papile.

Masažu je neophodno ponavljati na isti način kao i veče prije pranja kako bi stimulirali mikrocirkulaciju i prodiranje aktivnih sastojaka u folikulu. Koncentrat ne ispirite a kosu osušite fenom. Čisteći tretman i koncentrate prije i poslije pranja, koristiti dva puta sedmično.

Svakodnevno se uzima jedna kapsula uz obrok sa puno vode, možda najbolje uz doručak jer tada unosimo i lipide a oni bolje absorbiraju minarale i vitamine. Kasule sadrže:

  • biotin i niacin  koji djeluju protiv ljuspanja epidermalnih stanica iznutra ali djeluju na kompletnu strukturu korijena i kose
  • cistin aminokiselinu potrebnu za biosintezu keratina,
  • sjeme prosa koje djeluje protiv ispadanja,
  • vitamin B6 koji stimulira rast,
  • te poljsku preslicu koja remineralizira kosu.

Zbog djelovanja vazodilatatora u tretmanu nakon pranja kose, treba voditi računa da preparat ne curi po licu i vratu, te da ne uđe u oči. Na vrat uli licu doći će do crvenila koje se povlači nakon 20 min do pola sata. Na početku korištenja, primjetno je pojačano ispadanje kose a to se dešava zato što tretman stimulira fiziološki rast nove kose koja istiskuje iz folikule stare već mrtve vlasi.

Zbog čistećeg svojstva preparata, u prve dvije sedmice može se pojačati ljuspanje vlasišta. Treba ga iščešljavati kako bi se što prije uklonilo. Obavezno sušiti kosu fenom jer se ljuspanje-perut uzrokovana gljivicom koja se na vlažnom vlasištu još više razmnožava.

Ako rezimiramo navedeno, gljivica koja eliminiše kosu je problem koji nije za podcijeniti. Problem je potrebno riješiti odmah na prikladan način ako želimo zadržati kosu i u narednim godinama. Preporučujemo preventivni pregled pilosebacealnih jedinica vlasišta dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Kao i uvijek, prevencija i pravilan pristup problemu jedina su djelotvorna metoda ako želimo očuvati kosu. Rezervišite BESPLATAN pregled on-line u Vama najbližoj Apoteci/Ljekarni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email