PROLJEĆE I MOJA KOSA

PROLJEĆE I MOJA KOSA

Proljeće donosi mnoge pozitivne promjene kako u organizmu tako i na koži ali na kosi ne. Obzirom da je vlasište koža pod kosom i ono se ubraja sa dijelovima koji pretrpe razne promjene. Proljeće i moja kosa su noćna mora i važan signal da joj se posveti više pažnje nego je uobičajeno.

NOĆNA MORA ILI VAŽNI SIGNALI

Putem krvi, bulbusi – korijeni, dobivaju hranu, kiseonik, željezo, vitamine, minerale, toksine i hormone. Na proljeće, naše tijelo se obnavlja nakon zime. Tijelo se čisti i priprema za ljeto. Izlučivanje toksina i obnavljanje tijela uzrokuje ispadanje kose. Ponovni prirodni rast kose zavisi od psihofizičkog stanja osobe i stanja pilosebacelne jedinice. Začepljeni pilosebacealni otvori, sebum, ljuspice, loša cirkulacija, nedostatak vitamina i minerala, mogu biti uzrok za nedovoljan ponovni rast kose.

Stres savremenog načina života, organsko-zdravstveni problemi, mogu pogoršati stanje i onemogućiti ponovni rast nakon proljetnog ispadanja. Kada se ovo desi može doći do vidljivog prorjeđenja na centralnom dijelu glave. Kako bi spriječili širenje posljedica proljetne alopecije, mora se napraviti nekoliko koraka.

Potrebno je prvo očistiti vlasište univerzalnim čistećim tretmanom, stimulirati bulbus-korijen za fiziološki rast kose. Korijen se mora nahraniti tj. omogućiti dovod hrane putem kapilara i dermičke papile. Potrebno je nakon svega djelovati protiv starenja pilosebacealnih jednica a sve se postiže sa koncentratom u kapima. Proljeće i moja kosa, koju je potrebno restruktirati, remineralizirati i ojačati iznutra a to se postiže sa kapsulama. Tretman će biti potrebno primjenjivati do 4 mjeseca.

Prizvodi su specifični za vlasište, klinički i dermatološki testirani, aktivni sastojci su biljnog porijekla i mogu se naći u apotekama.

Kako i šta koristiti????????

Način primjene tretmana kod proljetne alopecije

Veče prije pranja kose, na suho i neoprano vlasište, kapaljkom nanijeti 5 ml koncentrata u kapima koji sadrži:

  • morski kolagen koji je sinergija aminokiselina,
  • proteina i
  • Omega 3 koji stvaraju zaštitni film na vlasištu i obnavlja hidrolipidni omotač na vlasištu.
opadanje kose
du

Morski kolagen ubrzava, hidratira i djeluje antioksidantno što sprječava štetno djelovanje sebuma na epitelialnu ovojnicu. Za uspjeh trtmana ključna je masaža. Jagodicanma fiksiranim na vlasište, odvajati kožu od lubanje gore-dolje 5 minuta do potpunog upijanja. Vrlo je važno masirati vlasište a ne trljati ga. Koncentrat ne ispirati, ostavite ga preko noći da djeluje. Pokvasiti kosu i vlasište kao kod pranja kose. Aplikatorom nanijeti čisteći tretman za vlasište, direktno na vlasište i ravnomjerno ga rasporedite i umasirati 3 minute.

Lavanda i limun dermopurificiraju, temeljito čiste i otvaraju pilosebacealni otvor, dok limun ujedno normalizira pH. Nakon masaže, vlasište i kosu temeljito isperite mlakom vodom. Kosu dobro prosušiti peškirom i počešljati od čela prema potiljku da bi se formirali razdeljci. Koncentrat u kapima nanijeti direktno i ravnomjerno na vlasište 5 ml. Koncentrat u kapima nakon pranja, sadrži

  • fitoestrogene – serenoa repens, pygeum africanum i hmelj koji potiču fiziološki rast kose,
  • vazodilatatore: đumbir, benzilnikotinat i metil nikotinat koji potiču mikrocirkulaciju i samim tim hrane korijen kose putem kapilara
  • aktivne biljne matične ćelije koji stmuliraju međućelijske procese i djeluju protiv opadanja  te protiv starenja folikule i dermičke papile.

Za uspjeh tretmana ključna je masaža. Koncentrat ne ispirati a kosu osušiti fenom. Čisteći tretman i koncentrate u kapima koristiti dva puta sedmično kod pranja kose.

Svakodnevno treba uzimati po jednu kapsulu uz obrok sa puno vode. Djeluju na kompletnu strukturu korijena i kose. Sadrže:

  1. cistin, aminokiselinu potrebnu za biosintezu kearatina,
  2. sjeme prosa koje djeluje protiv ispadanja,
  3. vitamon B6 koji stimulira rast,
  4. poljska preslica koja remineralizira kosu
  5. Vitamin E i selen su antioksidansi, koji dejluju protiv starenja kože i pilosebacealne jedinice.

Zbog djelovanja vazodilatatora u tretmanu nakon pranja kose, treba pripaziti da preparat ne curi po licu i vratu te da ne uđe u oči. Na vratu ili licu doći će do cvrenila koje se povuče nakon 20 minuta do pola sata. Na početku ćete primjetiti pojačano opadanje kose. To je normalno.

Preporučujemo preventivni pregled pilosebacealnih jedinica vlasišta dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Kao i uvijek, prevencija i pravilan pristup problemu jedina su djelotvorna metoda ako želimo očuvati kosu.

Rezervišite BESPLATAN pregled on-line u Vama najbližoj Apoteci/Ljekarni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email