NJEGA RUKU

njega ruku

Često pranje ruku i upotreba različitih dezinficijenasa, u ovom momentu je higijena koju moramo održavati. Ali, upotreba ovih i ovakvih sredstava oštećuju lipidni sloj i prirodni pH epiderme. Osjetljiva koža ruku je posebno ranjiva i ugrožena i zato je njega ruku jako bitna.

Oštećanja kože, kao što su pukotine, suhoća, dehidratacija, crvenilo, iritacija i svrbež, različite ogrebotine, su najčešći problem na rukama.

Čestim pranjem, koža ruku gubi površinski sebumat i to onda dovodi do fiziološke razgradnje prirodnog kolagena u dermi. Pojava crvenila i ispucala koža, omogućuje bakterijama i virusima lakše prodiranje u kožno tkivo i samim tim povećavaju mogućnost infekcije.

Rukama je potrebna odgovarajuća pažnja pri njegovanju i čuvanju pogotovo kao prevencija mogućih infekcija.

Njegujući ruke, podmlađujemo svoju kožu.

Kolagen za ruke
Kolagen za ruke

Iako su jedan od najčešće korištenih dijelova našega tijela, ruke su jedan od zapostavljenih dijelova tijela kada je u pitanju njega kože. Pravilna rutina kada je u pitanju njega ruku neophodna je ako želimo da nam ruke izgledaju jednako dobro kao i ostatak tijela. Koristeći naše savjete, pronaćićete najbolji način da njega ruku bude potpuna.

Najčešći faktor njege ruku koji treba uzeti u obzir je izloženost jakim sredstvima i hemikalijama. Hemikalije mogu uključivati i uobičajena sredstva  za čišćenje u domaćinstvu kao što su deterdženti za pranje suđa koji mogu imati neželjene efekte na koži. Vrijeme i okolina su dodatni faktori. Sunce, vjetar i vlaga igraju ulogu u suhoći kože i njezi ruku. Čak i male promjene temperature, poput izlaska iz klimatiziranih prostorija vani na sunce, mogu uticati na vašu kožu gdje je njega ruku i zaštita ključna. Način života i vaše svakodnevne aktivnosti su takođe jedan od faktora koji utiče na kožu ruku. Životni stil uključuje hranu koju jedete, kao ilične navike.

sap

Pranje ruku je jedan od najvažnijih dijelova rutine njege kože. U zavisnosti od dnevne rutine, ruke mogu biti izložene prljavštini i mastima što može dovesti do nadražene ili suhe kože na rukama. Za pranje ruku neophodno je koristiti blage sapune ili sredstava za pranje ruku kako bi izbjegli isušivanje kože uz korištenje hladne ili mlake vode. Vruća voda brže isušuje kožu i nije efikasnija od mlake vode.

Uz Covid-19 ćete otkriti da sredstvo za dezinfekciju ruku koristite češće nego prije. Sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola isušuje kožu pa je važno da nakon nanošenje hidratizirati kožu ruku. Kada koristite sredstvo za dezinfekciju ruku, najbolje je pričekati da se ruke potpuno osuše prije vlaženja jer sredstvo na bazi alkohola može odbiti kapi morskog kolagena. Ne zaboravite da kapi morskog kolagena štite vaše ruke od suhoće i ispucalosti sa vidnim oštećenjima.

Ruke su jedan od najizloženijih dijelova kože pa koža na rukama brže i češće odbacuje stanice kože. Redovna hidratacija omogućava koži da zadrži svoju prirodno i gipku teksturu. Najbolje vrijeme za upotrebu kapi morskog kolagena je nakon pranja ali i prije spavanja sto je odlično za njegu ruku.

ZAŠTITNI TRETMAN ZA RUKE NA OSNOVI MORSKOG KOLAGENA

Tretman na osnovi MORSKOG KOLAGENA hidratizira, štiti i omekšava kožu ruku. Samo pet minuta nakon nanošenja, koža je glatka i svilenkasta. Djeluje umirujuće i podstiče regeneraciju tkiva epiderme. Redovnom upotrebom se sprječava suhoća i dehidratacija kože ruku i poboljšava njen prirodni i odbrambeni mehanizam što je bitno da njega ruku bude potpuna.

Nakon svakog pranja ili dezinfekcije ruku, nanositi po jednu kap proizvoda na obje ruke i lagano masirati do potpunog upijanja.

Savjete i informacije potražite kod savjetnika u apoteci.

Naručite se na besplatno savjetovanje putem sljedećeg linka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email