MASNA KOSA MASNO VLASIŠTE

MASNA KOSA MASNO VLASIŠTE

Masna kosa Masno vlasište. Frizura ne održiva.

Pored nekih konstatacija u približavanju anomalije alopecije kod uljne seboreje, dodaje se još i vidno prorjeđenje na centralnom dijeli glade.

Nastanak alopecije od uljne seboreje

Masnoća kod alopecije od uljne seboreje je tekućeg tipa i razlijeva se po vlasištu i po cijeloj dužini vlasi. Kosa je brzo nakon pranja teška, masna i lagano koselkastog mirisa. Vlasište je masno i masnoća natapa kompletnu folikulu i korijen kose.

Masnoća u folikuli  otežava kontakt korijena s kapilarima i rastvara korijen vlasi – kao biljka koju previše zalijevamo. Masnoća na vlasištu otežava ulazak kiseonika kroz folikularni ulaz pa je zbog toga vlas neoksigenirana. Tekuća masnoća sadrži više hormona androgena i kiselinu squalenij koji oštećuju epitelialnu ovojnicu. Squalenij je tip masnoće koju luči žlijezda lojnica a djeluje depilatorno. Ujedno, masnoća je plodno tlo za razvoj gljivica, bakterija i drugih mikroorganizama koji se skupa sa prašinom lijepe za masnu kosu masno vlasište.
Vas se tanji a korijen hipertrofira.

Kada masnoća ošteti epitelialnu ovojnicu, ne dolazi do ponivnog rasta zbog prekida životnog ciklusa vlasi. Zbog neaktivnosti, folikula zarase i zatvori se. Ova faza je ireverzibila i naziva se ćelavost folikula.

Šta radimo kada gubimo kosu?

Početi sa čišćenjem vasišta zbog otklanjanja sebuma sa kose i to se radi univerzalnim čistečim tretmanom. Isto tako, potrebno je dermopurificirati, očistiti masnoću u folikuli i na vlasištu. Voditi računa da se ne naruši bakterijska flora i hidrolipidni omotač ali i uravnotežiti djelovanje žlijezde lojnice. To se postiže koncentratom u kapima.

Sljedeći korak je stimulirati i pospješiti fiziološki rast kose a postići će se posebnim koncsntatom u kapima.

Kod alopecije sa uljnom seborejom neophodno je restrukturirati i ojačati kosu iznutra jer je kosa već prorijeđena, tanka i masna a vlasi različite deblkine. To se postiže kapsulama. Tretman je potrebno primjenjivati  do 4 mjeseca. Preparati su specifični za vlasište, klinički i dermatološki testirani, aktivni sastojci su biljnog porijekla a možete ih naći samo u apotekama.

Tok tretmana za alopeciju sa uljnom seborejom

Veče prije pranja kose, na suho i neoprano vlasište nanijeti koncentrata u kapima koji u svom sastavu ima:  

  1. malaleuku alternifogliu-čajevec koji će dermopurificirati, očistiti masnoću u folikuli;
  2.  kogeliju africanu kaja će normalizirati lučenje lojnih žlijezda i na kraju canagu odorosu će neutralizirati neugodan miris masne kose.

Kogelija africana, antagonist je androgenima u sebumu koji oštećuje epitelialnu ovojnicu.

Za uspjeh tretmana ključna je masaža. Važno je masirati vlasište a ne trljati ga. Koncentrat se ne ispira već se ostavi da djeluje preko noći.

Sljedećeg jutra, aplikatorom nanijeti preparat za čišćenje direktni na suho vlasište i ravnomjerno ga rasporediti i umasirati 3 min bez upotrebe vode. Nakon masaže, malo pokvasiti kosu mlakom vodom i isprati je. Postupak ponoviti još jednom na vlažnom vlasištu a onda isprati kosu i vlasište mlakom vodom. Ako je potrebno koristi se balzam ali samo na vrhove kose. Limun i lavanda dermopurificiraju, temeljno čiste i otvaraju folikularni ulaz a limun normalizira pH kože i uklanja neugodni miris masne kose. Kosu nakon ovoda prosušiti peškirom i počešljati od čela prema potiljku kako bi se formirali razdeljci.

Koncentrat kojega nanosimo nakon pranja kose kod alopecije zbog uljne seboreje, nanijeti ravnomjerno na vlasište kapaljkom. Sadrži:

  • fitoestrogene – serenoa repens, pygeum africanum i hmelj, koji potiču fiziološki rast kose;
  • vazodilatatore – đumbir, benzilnikotinat i metilnikotinat koji potiču mikrocirkulaciju i hrane korijen kose putem kapilara
  • aktivne biljne matične stanice koje stimuliraju međustanične procese i djeluju protiv opadanja kose ali protiv starenja folikule i dermičke papile.

Ključno je ponoviti masažu kao i veče prije pranja a na kraju kosu osušiti toplim fenom i ne ispirati.

Čisteći tretman i koncentrate, koristiti dva puta sedmično kod pranja kose.

Svaki dan uzimati jednu kapsulu uz obrok sa puno vode ali svaki dan u isto vrijeme, možda uz doručak. Za duručak unosimo nešto lipida uz mlijeko, sir ili namaze a uz njih se minerali i vitamini lakše apsorbiraju. Djeluju na kompletnu strukturu korijena i kose, sadrže:

  • cistin – aminokiselinu potrebnu za biosintezu keratina;
  • sjeme prosa koje djeluje protiv opadanja;
  • vitamin B6 koji stimulira rast i
  • poljsku peslicu koja remineralizira kosu.

Zbog djelovanja vazodilatatora u preparatu nakon pranja kose, treba pripaziti da preparat ne curi po licu i vratu jer će se u tom slučaju pojaviti blago crvenilo koje će se povući u roku od 20 min do pola sata. Na početku se pojačava i opadanje kose a to se dešava jer tretman stimuliše fiziološki rast nove kose koji istiskuje iz fiolikule stare, već mrtve vlasi. Preparat koji se nanosi prije pranja kose snažno čisti folikulu i vlasište od masnoća pa se mašćenje u početku tretmana pojačava. To je normalno jer se vlasište na taj način čisti a to je dobro. Preporučujemo preventivni pregled pilosebacealnih jedinica vlasišta dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Kao i uvijek, prevencija i ukupan pristup problem, jedina su učinkovita metoda ako želimo očuvati kosu kroz godine. Rezervišite BESPLATAN pregled on-line u Vama najbližoj Apoteci/Ljekarni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email