MALO VEĆI PROBLEMI SA KOSOM

MALO VECI PROBLEMI SA KOSOM

U svakodnevnim razgovoru sa prijateljima, sa kolegama na poslu, pričamo o tome kako malo veći problemi sa kosom mogu biti iritantni. Imamo masnu kosu pa je moramo prati svaki dan ili suhu i oštećenu kosu i moramo mijenjati frizuru.

Cilj ovakvih razgovora je želja da se popravi estetsko stanje kose. Problem je što je ovakvih pitanja mnogo a osoba koje postavljaju ovakva pitanja je iz dana u dan sve više. Ako želimo poboljšati sam izgled kose, nije dovoljno da djelujemo samo na estetskom nivou. Moramo djelovati i na vlasište.

Na vlasištu se nalaze folikule u kojima je smješten korijen kose i on je živi dio vlasi. Oko korijena se nalazi epitelialna ovojnica, zaštitni omotač koji mora ostati čitav zato što štiti određene matične ćelije koje su neophodne u procesu regeneracije vlasi. Vanjski dio je samo stablo i neživi je dio. Uz svaku folikulu je smještena žlijezda lojnica koja luči masnoću. Ispod folikule se nalaze krvni kapilari koji, kroz dermičku papilu dovode do korijena hranu i kiseonik. Vlas kiseonik dobija izvana, putem kože, kroz folikularni ulaz.

Stres i unošenje hrane bogate masnoćom, iritiraju žlijezdu lojnicu pa ona počinje lučiti prekomjernu količinu masnoće. Suha seboreja – masnoća je gustog tipa, ne razlijeva se po vlasištu i kosi već se taloži u folikuli i popunjava prostor oko korijena kose gdje kristalizira. Kosa je suha, naelektrisana a vlasište suho i dehidrirano. Problem je prekomjerna količina masnoće u folikuli. Masnoća sprječava kontakt sa kapilarima i fizički pritišće korijen. Gusta masnoća sadrži mliječnu kiselinu koja nagriza epitelialnu ovojnicu i sprječava kompletan životni ciklus vlasi. Vlas se tanji a korijen hipertrofira. Korijen ne uspijeva dobiti hranu i kiseonik, atrofira, vlas se dodatno tanji i masnoća zauzima sve više prostora u folikuli. Masnoća je zauzela kompletan prostor u folikuli i vlas ne može rasti. Kada masnoća ošteti epitelialnu ovojnicu ne dolazi do ponovnog rasta zbog prekida životnog ciklusa vlasi. Nakon nekoliko mjeseci neaktivnosti, folikula zaraste i zatvara se. Ta faza je ireverzibilna i nazivamo je ćelavost folikula. Ovaj proces može dovesti do prorjeđenja kose od 40-50%.

Problem sa suhom seborejom je najblaža anomalija ali je jako dosadna pa malo veći problemi sa kosom su prisutni.

Za rješavanje suhe seboreje, moramo uraditi nekoliko postupaka koji nam moraju u naredena četiri mjeseca postati zadaća.

Prvo, je potrebno očistiti vlasište i pilosebacealne otvore koji su u ovom momentu zatvoreni a za to se koristi univerzalni čisteći tretman SL.

Potrebno je dermopurificirati – očistiti masnoću iz folikule sa koncentratom u kapima FS.

Moramo uravnotežiti djelovanje žlijezde lojnice sa koncentratom u kapima SU i onda na kraju restrukturirati i ojačati kosu iznutra Vital Plus kapsulama jer je tanka, suha.

Preparati su specifični za vlasište, klinički i dermatološki testirani, aktivni sastojci su biljnog porijekla i mogu se kupiti samo u apotekama.

malo veci problemi sa kosom

KAKO RJEŠAVATI PROBLEM SUHE SEBOREJE

Ako želimo poboljšati sam izgled kose, nije dovoljno da djelujemo samo na estetskom nivou. Moramo djelovati i na vlasište. Djelovanje je neophodno pogotovu kada se ima suho vlasište, tanka vlas, kosa „naelektrisana“….

Princip i način korištenja preparata za rješavanje suhe seboreje, one masnoće koja je smještena u samom korijenu kose i čini je „naelektrisanom“, gdje se vlas lomi i puca, vrlo je jednostavan. Lagan je ali obavezujući. Dosljednost i kontinuitet je neophodan da bi imali željene rezultate. Problemi na vlasištu će se rješavati samo ako osoba koja ih ima to i želi.

Prije pranja kose, na suho, neoprano vlasište, kapaljkom se nanosi 5ml koncentrata u kapima FS u razdjeljke kako kapi ne bi curile niz lice i vrat. FS sadrži čajevac koji će dermopurificirati i očistiti masnoću u folikuli i ulje slatkih badema koje djeluju kao antioksidant. Sprječava kiselo djelovanje mliječne kiseline u masnoći koji oštećuje epitelialnu ovojnicu.

Za uspjeh tretmana kod suhe seboreje, ključna je masaža jer stimulira perifernu cirkulaciju vlasišta i omogućuje prodiranje losiona u folikulu i žlijezdu lojnicu gdje i mora djelovati. Vrlo je važno masirati vlasište a ne trljate ga. Koncentrat se ne ispire do pranja kose.

Želite započeti pranje kose?

Pokvasiti kosu i vlasište pa nanijeti preparat čisteći tretman SL direktno na vlasište i ravnomjerno rasporediti odnosno umasirati 3 min. Lavanda i limun dermopurificiraju, temeljito čiste i otvaraju pilosebacealne otvore a limun ujedno i normalizira pH kože. Nakon masaže,  kosu isprati pa prosušiti peškirom i začešljati je kako bi se lakše napravili razdjeljci.

Nakon pranja kose, na vlažno, ali oprano vlasište nanijeti koncentrat u kapima SU kapaljkom 5ml. Koncentrat sadrži čajevac koji dermopurificira, čisti masnoću iz folikula i kigeliju afrikanu koja normalizira lučenje lojnih žlijezda. Kigelija afrikana je fitoestrogen tj antagonist je androgenima koji oštećuju epitelialnu ovojnicu. Potrebno je ponoviti masažu kao i prije pranja kose. Koncentrat se ne ispire, on ostaje na vlasištu do sljedećega pranja.

Kapsule VITAL PLUS ACTIVE se uzimaju jedna dnevno uz obrok sa puno vode, najbolje uz doručak kada se konzumiraju mliječni proizvodi jer prisustvo lipida omogućava da se vitamini i minerali bolje apsorbiraju. Kapsule djeluju na kompletnu strukturu korijena i kose. Sadrže cistin neophodan za biosintezu keratina, zatim sjeme prosa koje djeluje protiv ispadanja, vitamin B6 koji stimulira rast kose te poljsku preslicu koja remineralizira kosu. Djelujući iznutra, učinak je i do 50% bolji.

Koncentrati čiste folikulu i vlasište od masnoće, normaliziraju lojnu žlijezdu i u prvih mjesec dana može se pojačati mašćenje. To je normalna pojava jer se vlasište na taj način čisti.

Ovakav tretman za suhu seborejeu, u trajanju do četiri mjeseca daje rezultate isključivo ako se pridržava preporučenog načina korištenja. Pranje kose se treba svesti na dva puta sedmično kako bi i bakterijskoj flori dozvolili da se obnavlja i štiti kožu pod kosom.

Da bi svakog jutra bili zadovoljni svojom kosom i njenim izgledom, potražite savjet od našeg savjetnika u apoteci i naručite se na online savjetovanje putem datog linka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email