KOŽA I ANTISEPTICI

koža i antiseptici

Pod pojmom antiseptici, podrazumijevaju se proizvodi, uglavnom otopine mikrobicidnih tvari koje se nanose na živu kožu ili sluznicu sa ciljem smanjenja broja mikroorganizama. Tako da koža i antiseptici jako dobro sarađuju po pitanju zdravlja.

Koža je specifična barijera između unutrašnjeg tkiva i okoline. Svako oštećenje na koži predstavlja „otvorena vrata“ kroz koja mogu ući različiti mikroorganizmi.

Koža ima mehanizme koji je štite od pretjeranog razmnožavanja mikroorganizama a time i od potencijalnih infekcija. Na koži se nalazi sloj sastavljen od znoja, loja, odumrlih ćelija i drugih materija koje pokrivaju površinu kože i najbolja je barijera za razvoj bakterija. Bitan pred uslov za zdravu kožu je pH koji se kreće od 4,4 – 7,7 a idealnim se smatra 5,5.

Radikalna promjena pH vrijednosti znači da koža više nije u mogućnosti da spriječi razvoj bakterija. To se često dešava kod upotrebe neodgovarajućih kozmetičkih preparata, različitih hemikalija koje se koriste u domaćinstvu ili čestog pranja jako hlorisanom vodom.

ZAŠTITNA BAKTERIJSKA FLORA

Bakterije, virusi i gljivice, nalaze se oko slabo uvezanih odumrlih ćelija koje se gube sa površine (perut) ali se mogu naći i u nižim slojevima epidermisa.

10-20% ukupne bakterijske flore, skoncentrisano je u folikulama dlake, lojnim žlijezdama i da drugim mjestima sa kojih je otežano njihovo uklanjanje.

Normalna bakterijska flora sastoji se od prolaznih, privremenih i stalnih mikroorganizama. Različite površine kože tijela, posebno ruke, sadrže zagađivače koji stalno dospijevaju iz okruženja i sa drugih površina kože.

Prolazne bakterije su mnogobrojnije na izloženoj koži ruku-šake i lica. Veliki broj njih se može nakupiti ispod nokata, na vlasištu i na kosi jer su tu zaštićeni i imaju pogodne uslove za rast i razmnožavanje, i zbog toga koža i antiseptici su odličam tim.

Površine koje su više izložene ali suhe, imaju rjeđu prolaznu floru. Ali, većina mikroorganizama koja dođe na kožu s vana, brzo i nestane sa njene površine: otpadnu sa odumrlim ćelijama, uklone se trljanjem, pranjem ili se skinu sa odjećom.

Za zdravlje kože veoma je važna zaštitna bakterijska flora jer onemogućava prolaz patogenim mikroorganizmima. Bakterije koje su sastavni dio bakterijske flore, mogu pod određenim uslovima postati patogene ukoliko se promijeni imunološki status ili ako se nađu na neuobičajenom mjestu. Patogeni efekat mikroorganizmi ispoljavaju svojom invazivnošću i toksičnošću: oslobađaju enzime i slabe prirodne odbrambene mehanizme, što dovodi do infekcije kože.

col for hands

Sve češće se na tržištu mogu naći tzv. antibakterijski sapuni koji sadrže antiseptike i koji obezbjeđuju sigurno otklanjanje opasnih mikroorganizama. Međutim, potrebno je naglasiti da je obično i redovno pranje kože sapunom i vodom sasvim dovoljno za higijenu i da ukloni prolazna bakterijska kontaminacija sa kože. Shodno tome, često se postavlja pitanje kako održavati ličnu higijenu i zdravlje kože a pri tom ne oštetiti lipidni omotač koji je štiti.

Preporuka je da se koristi SAP – tretman za pranje sa tekućom kremom koji radi čišćenje i hidrataciju kože i COL for HANDS – zaštitni tretman za ruke na bazi morskog kolagena.

Imaju pH sličan onom koji ima zdrava koža, tj. kiseli pH oko 5,5. Preparati uspješno otklanjaju manje iritacije, sprječavaju razvoj infekcija i njeguju kožu koja je izložena trenju. Imaju kiseli pH koji prija koži i spadaju u grupu medicinske kozmetike koju preporučuju i dermatolozi.

Njihova prednost u odnosu na ostale preparate koji sadrže antiseptike leži u tome što smituju upalne promjene na koži, njeguju je i štite hidrolipidni omotač a uz to otklnjaju opasnost da se bakterije zadrže i naprave još veći problem.

Kako i na koji način koristiti sredstva za Vaše ruke, saznajte od našeg savjetnika u apoteci. Još podrobnije informacije možete dobiti naručivanjem na besplatno online savjetovane putem sljedećeg linka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email