KOSA I VAŠA ŠTITNJAČA

KOSA I VAŠA ŠTITNJAČA

Izgled Vaše kose  govori o zdravlju vašeg organizma. Isto tako, nemojte zaboraviti: kosa i vaša štitnjača su u čvrstoj vezi.

Mnogima je kosa zaštitni znak. Njeno stiliziranje zna promijenuiti kompletan izgled čovjeka, ona nas uljepšava, ali uvidom u zdravlje kose možemo uočiti i kakvo nam je stanje organizma.

Oštećenje kose često je posljedica agresivnih tretmana i izloženosti kiselinama prilikom farbanja, ali iza toga se mogu sakriti i ozbiljne bolesti. Ukoliko se kvaliteta i izgled kose promijeni na neki od navedenih načina, onda vam je odlazak ljekaru neizbježan.

Suha i lako lomljiva kosa

Agresivni tretmani poput farbanja, peglanja ili kovrdžanja, uzrokuju lomljenje vlasi. Ali, takva vlas je indikator i određenih zdravstvenih problema gdje treba obratiti pažnju da kosa i vaša štitnjača budu zaštićene. Među njima je i Kušingov sindrom, poremećaj rada nadbubrežne žlijezde, koji uzrokuje pojačanu proizvodnju hormona kortizona. Ovo stanje je najčešće nasljedno, a prenizak nivo paratiroidnih hormona u krvi uzrokuje promjene u nivou kalcijuma i fosfora što dovodi do lomljenja i suhoće kose.

Ljuspice na vlasištu

Krastice na vlasištu najčešće ukazuju na početak peruti, dermatitisa ili u najgorem slučaju psorijaze koja je jedna od najučestalijih autoimunih bolesti. Iako promjene na koži osobe na početku ne shvataju ozbiljno, potrebno je na vrijeme reagovati i pronaći adekvatan način za rješavanje problema.

Suha i tanka kosa

Iako su uzroci suhe kose najčešće vanjski, tretiranje kose, agresivnih preparata za oblikovanje frizure ili prečestog izlaganja fenu, oni nisu ni u kom slučaju jedini.

Ako uočite da su vaše vlasi vremenom postale tanje, to često upućuje na ne aktivnosti štitne žlijezde. Neaktivna tiroidna žlijezda uzrokuje to da ste često umorni, naglo dobijate na kilaži, imate usporen rad srca i često imate osjećaje da vam je izuzetno hladno.

Prekomjerno opadanje kose

Gubitak kose na dnevnoj bazi je da se izgubi do 100 vlasi i to se smatra normalnim, nije alarmantno već prirodno i normalno. Ali, kod većeg ispadanja vlasi, osim ako se ne radi o sezonskom ispadanju, često je posljedica loše ishrane. Kosa inače žudi  za proteinima, željezom, cinkom, vitaminom A i Omega 3 masnim kiselinama kako bi ostala zdrava i sjajna.

Opadanje u krigovima i pramenovima

Autoimuna bolest pod nazivom alopecija areata, manifestuje se opadanjem kose  u okruglim pramenovima. Imuni sistem se u jednom momentu okreće protiv folikula vlasi, smanjujući ih i uzrokujući ispadanje kose.

Osim opadanja kose, alopecija areata uzrokuje opadanje obrva i trepavica. Na vlasištu se u prosjeku nalazi oko 100 000 vlasi, a svaka folikula proizvede jednu do tri vlasi, koje narastu do 2 cm za mjesec dana. Nakon rasta od dvije do sedam godina, vlas opada. Vrlo brzo je zamijenjuje nova a informacije radi, u svakom trenutku 85%vlasi na tjemenu raste, dok ostatak miruje.

U periodu od 30-40 godine, 50% žena primjećuje prve znakove prorjeđenja kose a uzroci pojačanog opadanja kose mogu biti hormonalna neuravnoteženost, trudnoća i stres.

Sijeda kosa

Pojava sijede kose prije 35 godine života ukazuje na nedostatak vitamina B12 i B9, poznatog kao folna kiselina. Dokazano je da ovi vitamini, uz izlaganje suncu, stvaraju snažnu kombinaciju koja pomaže u obnavljanju pigmentacije na mjestima na koži i kosi koja su prestala da proizvode melanin.

Vitamin B12 u prirodnom stanju nalazi se u ribi, jajima, piletini i mliječnim proizvodima, dok na drugoj strani zeleno lisnato povrće i žitarice su najbolji izvori folne kiseline.

KOSA I VAŠA ŠTITNJAČA

Ovo su neke od anomalija koje imamo na vlasištu. U apotekama se radi savjetovanje o ovim anomalijama i preporučuju se rješenja za nastale probleme. Postavljaju se pitanja o eventualnim zdravstvenim problemima, farmakološkim i higijenskum navikama.

Sve informacije, u 99% slučajeva dovode do zaključaka o uzrocima koji se mogu rješavati a prestavljaju vidne probleme.

Naručite se na besplatno online savjetovanje putem sljedećeg linka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email