NJEGA KOSE

NJEGA KOSE

Lijepa i zdrava kosa nije samo ukras već je mjerilo opšteg zdravstvenog stanja. Razni zdravstveno-organski problemi, manjak vitamina, stres, pa čak i loše raspoloženje, utiču na izgled i zdravlje kose, i zbog toga je njega kose jako važna.

Kosa je rožnata tvorevina, sačinjena od keratina – bjelančevine od koje su građeni i nokti. Vidljivi dio vlasi je mrtvi dio a samo dio u korijenu sa pilosebacealnom jedinicom je živi dio vlasi. U dermi se nalaze folikule iz kojih raste vlas ali i dermička papila preko koje korijen dobiva hranu i kiseonik preko organizma.

Svaka folikula ima pored sebe i žlijezdu lojnicu koja izlučuje prirodnu fiziološku masnoću. Patološku seboreju-masnoću, žlijezda lojnica luči u velikoj količini samo onda kada imamo neki od zdravstveno organskih problema. Kosa raste nešto malo više od jednog centimetra mjesečno a najbrže raste u životnoj dobi između petnaeste i tridesete godine. Ljeti raste brže a zimi sporije. Vlas raste u pravilu do tri godine a zatim ispada i mjienja je  nova vlas. Čovjek u prosjeku gubi 50 do 80 vlasi dnevno i to je normalno kako bi se pravilno obnavljala.

Lijepa i zdrava kosa nije samo ukras, nego i mjerilo opšteg zdravstvenog stanja organizma. Razne bolesti, manjak vitamina, stres, pa čak i loše raspoloženje, utiču na izgled i stanje kose i zato njega mora da bude potuna. Uzrok opadanja kose može biti i nasljedni faktor, bolest vlasišta – ekcem ali i nepravilna ishrana. Za lijepu i zdravu kosu treba unositi hranu bogatu proteinima, svježe voće i povrće.

Unos Vitamina B, D, E i A kao i željeza i cinka, magnezija i kalcija i aminokiseline cistina, mogu poboljšati kvalitet i izgled kose ali i zdravije vlasište. Preporučljivo je u svakodnevnu ishranu uvesti i naviku unošenja žitarice prosa naročito uz doručak kada koristimo i mliječne proizvode kako bi lipidi omogućili lakšu i bolju absorbciju minerala i vitamina. Kapsule Vital Plus su namijenjene isključivo ovoj problematici na vlasištu i kosi, veliki učinak imaju i kod sprječavanja perutanja kože i kod njege noktiju. Kosa je izložena brojnim vanjskim utjecajima kao što su zagađenje iz zraka tj. atmosferske prilike i neprilike, smog, tretiranje kose, sunčeve zrake…. Sve to utiče na to da vlasi gube prirodnu elastičnost, isušuju se, lome i pucaju na vrhovima, takod a njega kose treba biti česta.

Još jedan veliki „neprijatelj“ lijepe i zdrave kose je perut. To je pretjerano ljuštenje površinskog sloja kože u procesu njenog prirodnog obnavljanja. Loša cirkulacija, suviše jaki i agresivni šamponi i pretjerano masna koža vlasišta su glavni uzroci stvaranja peruti. Uzrokuje ga gljivica pytirosporum ovalis, koja dok je prisutna na vlasištu do 40%, predstavlja prirodnu zaštitu a sve preko toga stvara samo probleme. Hrani se masnoćom koju proizvodi žlijezda loijnica i razmnožava se. Deblji sloj peruti dovodi prvo do dermatitisa bilo da su oni seboroični ili oni sa psihosomatskom komponentom i na kraju imamo posljedicu opadanja kose.

Bolja prokrvljenost vlasišta je bolji kvalitet kose. Naprijed rečeno se postiže masažom uz upotrebu odgovarajućih losiona na bazi esencijalnih ulja sa komponentama koje daju funkciju losionu a sve zavisno od problema koji želimo riješiti. Kao što je važna masaža u toku tretmana ili na kraju nanošenja tretmana, važnu ulogu imaju i pakunzi koji se rade na početku pranja kose ali samo kada se koriste pakunzi od prirodnih sastojaka.

Ako zaista želite da kosa bude vaš ukras, posvetite joj pažnju, perite je sredstvima koja su prvenstveno namijenjena za čišćenje vlasišta, prosušite je obavezno fenom jer se na vlažnom vlasištu brže razvijaju upalni i bakterijski procesi, njegujte je prirodnim sredstvima, radite masažu vlasišta u toku i nakon tretmana i rezultati neće izostati.

Kako pravilno i na koji način, sa kojim tretmanima rješavati eventualne probleme na kosi i vlasištu, saznajte uz pomoć naših savjetnica u apoteci.

Naručite se na besplatno online savjetovanje putem sljedećeg linka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email