GUBITAK KOSE I SEBOREJA

GUBITAK KOSE I SEBOREJA

Kosa je suha i naelektrisana. Vlasi su različite debljine a gubitak kose i seboreja su primjetani svakoga dana, posebno na nekim dijelovima glave. Kako objasniti ovu anomaliju sa promjenama, ako ne objasniti sve od samog korijena i početka.

Razvoj alopecij od suhe seboreje

Na vlasištu se nalaze folikule u kojima je smješten korijen kose i on je živi dio vlasi. Oko korijena se nalazi epitelialna ovojnica, zaštitni omotač koji mora ostati čitav. Štiti određene matične stanice koje su neophodne u procesu regeneracije vlasi. Vanjski dio je samo stablo i neživi je dio. Uz svaku folikulu je smještena žlijezda lojnica koja luči masnoću-sebum. Ispod folikule se nalaze krvni kapilari koji, kroz dermičku papilu dovode do korijena hranu i kiseonik. Vlas kiseonik dobiva iz vana, putem kože, kroz folikularni otvor.

Masnoća je gustog tipa, ne razlijeva se po vlasištu i kosi već se taloži u folikuli i popunjava prostor oko korijena kose gdje kristalizira. Kosa je suha, naelektrisana a vlasište suho i dehidrirano. Problem je prekomjerna količina masnoće u folikuli. Masnoća sprječava kontakt sa kapilarima i fizički pritišće korijen. Gusta masnoća sadrži mliječnu kiselinu koja nadgriza epitelialnu ovojnicu i sprječava kompletan životni ciklus vlasi. Vlas se tanji a korijen hipertrofira. Korijen ne uspijeva dobiti hranu i kiseonik, atrofira, vlas se dodatno stanjuje i masnoća zauzima sve više prostora u folikuli. Masnoća je zauzela kompletan prostor u folikuli i vlas ne može rasti. Kada masnoća ošteti epitelialnu ovojnicu, ne dolazi do ponovnog rasta zbog prekida životnog ciklusa vlasi. Nakon nekoliko mjeseci neaktivnosti, folikula zaraste i zatvara se. Ta faza je ireverzibilna i nazivamo je ćelavost folikula.

Alopecija uzrokovana suhom seborejom traju godinama i kada dođe do vidnog prorjeđenja pogotovu na centralnom dijelu, već je izgubljeno do 60% kose.

Šta uraditi???

Potrebno je očistiti vlasišta kao pripremu za početak rješavanja anomalije.

GUBITAK KOSE I SEBOREJA

Nakon čišćenja vlasišta, glavni problem je kako očistiti kristaliziranu masnoću iz folikule i kako uravnotežiti djelovanje žlijezde lojnice. Koncentrat u kapima kod ove anomalije mora izvući masnoću iz korijena kose. Tretman koji će zaustaviti ispadanje, stimulisati fiziološki rast i ojačati korijen kose je koncentrat u kapima i dodatak prehrani u kapsulama. Navedeni tretman je potrebno primjenjivati četiri mjeseca.

Preparati za alopeciju kod suhe seboreje su specifični za vlasište, klinički i dermatološki testirani, aktivni sastojci su biljnog porijekla i mogu se naći isključivo u apotekama.

Koncentrat u kapima se nanosi veče prije pranja kose na suho, neoprano vlasište. Aktivni sastojci djeluju isključivo na anomaliju alopecije kod suhe seboreje:

  • Malaleuca alternifoglia – čajevac će dermopurificirati, očistiti  masnoću u folikuli a
  •  kogelija afrcana koja će normalizirati lučenje žlijezda lojnica. Kigelija africana je fitoestrogen, tj. antagonist je androgenima u sebumu koji oštećuje epitelialnu ovojnicu.

Za uspjeh tretmana ključna je masaža. Vrlo važno je masirati vlasište a ne trljati ga. Koncentrat se ne ispire do početka pranja.

Pranje kose radi se uobičajeno: pokvasimo kosu i vlasište, aplikatorim se nanosi čisteći tretman, direktno na vlasište, rasporedi i nježno umasira. Lavanda i limun će dermopurificirati, temeljito čisti i otvoriti pilosebacealnie otvore a limun će normalizirati pH kože.

Nakon ispiranja, kosu dobro prosušite peškirom i počešljajte od čela prema potiljku. Koncentrat u kapima za zaustavljanje ispadanja, jačanje postojećeg korijena kose, ravnomjerno se nanosi direktno na vlasište kapaljkom od čela prema potiljku. Sadrži:

GUBITAK KOSE I SEBOREJA

* fitoestrogene – sereona repens, pygeum africanum i hmelj, koji postiču fiziološki rast kose;

* vazodilatatore – đumbir, bezilnikotinat i metilnikotinat koji postiču mikrocirkulaciju te na taj način  hrane korijen kose putem kapilara i

* aktivne biljne matične stanice koje stimuliraju međustanične procese i djeluju protiv opadanja kose ali i protiv starenja folikule i dermičke papile. 

Ključno je ponoviti masažu na isti način kao i večer prije pranja kako bi stimulirali mikrocirkulaciju i prodiranje aktivnih sastojaka u folikulu. Koncentrat se ne ispire, ostaje da djeluje na vlasištu do narednog pranja.

Čisteći tretman i koncentrate u kapima, koristi se prilikom pranja kose.

Svakoga dana potrebno je uzimati kapsule uz obrok, sa puno vode. Djeluju na kompletnu strukturu korijena i kose, sadrže:

  • cistin, aminokiselinu potrebnu za biosintezu keratina,
  • sjeme prosa koje djeluje protiv ispadanja,
  • vitamin B6 koji stimulira rast kose te
  • preslicu koja reminalizira kosu.

Zbog djelovanja vazodilatatora u kapima nakon pranja kose, treba pripaziti da preparat ne curi po licu i vratu te da ne uđe u oči. Na vratu ili licu doći će do crvenila koje se povuče nakon 20 minuta do pola sata. Pojačano opadanje i pojačano mašćenje na početku tretmana je sasvim normalno. Stimulirajući rast kose, novi živi korijen istiskuje staru, mrtvu vlas iz folikule. Pojačano mašćenje znači da se vlasište i folikule čiste.  

Ako želimo zadržati zdrevu kosu I u narednim godinama, problem je potrebno rješavati odmah I na prikladan način.

Preporučujemo preventivni pregled pilosebacealnih jedinica vlasišta dva puta godišnje, u jesen i proljeće.

Kao i uvijek, prevencija i kompletan pristup problemu, jedina su učinkovita metoda ako želimo očuvati.

Rezervišite BESPLATAN pregled on-line u Vama najbližoj Apoteci/Ljekarni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email