FUNKCIJA I IZGLED KOSE

FUNKCIJA I IZGLED KOSE

Ukoliko želimo očuvati funkciju i izgled kose, moramo voditi računa o nekoliko segmenata, a neki od njih su funkcija i izgled kose.

Uljna seboreja je teška i dosadna. Kosa gubi volumen i vitalnost, dešava se da ne raste kao nekada.

Žašto se to dešava?

Masnoća u folikuli  otežava kontakt korijena s kapilarima i rastvara korijen vlasi – kao biljka koju previše zalijevamo. Masnoća na vlasištu otežava ulazak kiseonika kroz folikularni ulaz pa je zbog toga vlas neoksigenirana. Tekuća masnoća sadrži više hormona androgena i kiselinu squalenij koja ugrožava epitelialnu ovojnicu. Squalenij je tip masnoće koju luči žlijezda lojnica a djeluje depilatorno. Ujedno, masnoća je plodno tlo za razvoj gljivica, bakterija i drugih mikroorganizama koji se skupa sa prašinom lijepe za masnu kosu.
Vlas se tanji a korijen hipertrofira.

Kada masnoća ošteti epitelialnu ovojnicu, ne dolazi do ponovnog rasta zbog prekida životnog ciklusa vlasi. Zbog neaktivnosti, folikula zaraste i zatvori se. Ova faza je ireverzibila i naziva se ćelavost folikula.

Masna kosa nije samo estetski problem, prisutno je i prorjeđenje na centralnom dijelu glave a uništava i do 60% kose.

Čišćenje vlasišta, pilosebacealnih otvora i sebuma sa kose, radi se sa univerzalnim čistećim tretmanom SL. Osim toga, potrebno je dermopurificirati, očistiti kristaliziranu masnoću u folikuli sa koncentratom u kapima SU. Da bi se uravnotežilo djelovanje žlijezde lojnice koristi se koncentrat u kapima SO. Potrebno je restrukturirati i ojačati kosu iznutra. Ona je već prorijeđena, tanka a vlasi su različite debljine. Neophodno je korištenje kapsula. Nabrojani proizvodi su iz linije VitalPlus Active, specifični za vlasište, klinički i dermatološki testirani, aktivni sastojci su biljnog porijekla i mogu se naći isključivo u apotekama.

FUNKCIJA I IZGLED KOSE

Kod uljne seboreje, veče prije pranja kose, na suho neoprano vlasište, kapaljkom nanijeti 5 ml koncentrata SU. Malaleuka alternifoglia – čajevac će dermopurificirati i dezinficirati vlasište, kosu i folikule, kigelia africana će normalizirati lučenje žlijeza lojnica, cananga odorosa će neutralizirati neugodan miris masne kose. Kigelia afrikana je fitoestrogen – antagonist androgenima u sebumu koji uništava epitelialnu ovojnicu. Za uspjeh tretmana ključna je masaža. Koncentrat se ne ispira i ostaje da djelije tokom noći.

Za pranje, aplikatorom nanijeti preparat SL direktno na suho vlasište, ravnomjerno ga rasporediti i umasirati bez korištenja vode, 3 minute. Nakon masaže, malo pokvasiti kosu mlakom vodom i oprati je. Postupak se ponavlja još jednom na vlažnom vaslištu a na kraju temeljito isprati i kosu i vlasište. Lavanda i limun dermopurificiraju, čiste i otvaraju folikularni ulaz, limun ujedno i normalizira pH kože a uklanja i neugodan miris masne kose.

Nakon ispiranja SL-a kosu treba prosušiti peškirom i ravnomjerno nanijeti koncentrat u kapima SO. Nanijeti na vlasište kapaljkom količinu od 5 ml i umasirati. Malaleuka alternifoglia – čajevac dermopurificira i dezinficira vlasište, kosu i folikule; kigelia africana normalizira lučenje lojne žlijezde; cananga odorosa neutralizira neugodni miris masne kose. Kigelija africana je fitoestrogen, antagonist je androgenima u sebumu koji oštećuje epitelialnu ovojnicu. Koncentrat se samo lagano utapka u vlasište i ne masira se.  Koncentrat se ne ispire. Kosu obavezno osušiti toplim fenom.

Uljna seboreja se rješava tretmanima SL, SU i SO a koristite ih dva puta sedmično kod pranja kose. One osobe koje su navikle prati kosu svaki dan, teško će izdržati potrebni ritam pa im se preporučuje da kosu operu između tretmana  sa SL-om ali bez nanosa koncentriranih kapi. Međutim, uljna seboreja je anomalija koja se mora i nakon ublažavanja anamolajie održavati.

Neophodno je uzimati kapsule svaki dan po jednu uz obrok sa dosta vode, poželjno je da to bude u isto vrijeme. Možda je uz doručak to najbolje uraditi obzirom da se tada unosi i nešto lipida a oni su neophodni kako bi se minerali i vitamini apsorbovali bolje. Kapsule djeluju na kompletnu strukturu korijena i kose. Sadrži cistin, aminokiselinu potrebnu za biosintezu keratina, sjeme prosa koje djeluje protiv ispadanja, vitamin B6 koji stimulira rast i poljsku preslicu koja remineralizira kosu.

Koncentrati čiste folikulu i vlasište od uljne seboreje, masnoće, normaliziraju lojnu žlijezdu pa su prvim sedmicama mašćenje može pojačati. To je potpuno normalna pojava jer se vlasište čisti. Neće biti lako ali se mora izdržati jer je to put prema rješenju problema.

AKO IMATE OVAKAV ILI SLIČAN PROBLEM, NARUČITE SE NA PREVENTIVNI PREGLED PILOSEBACEALNIJ JEDINICA VLASIŠTA U VAMA NAJBLIŽOJ APOTECI ILI PUTEM DATOG LINKA.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email