VITAMINI NISU BOMBONI

VITAMINI NISU BOMBONI

Vitamini su organski spojevi koji se nalaze u mnogim namirnicama, a za normalan tok životnih funkcija u ljudskom organizmu, prijeko su potrebni ali u malim količinama. Unošenjem nedovoljne količine vitamina u organizam dolazi do pojave hipovitaminoze i avitaminoze, jer vitamini nisu bomboni.

Normalna ishrana zdravog čovjeka mora da sadrži dovoljno vitamina. Nažalost, hranimo se nepravilno a i mnoge namirnice oskudijevaju njima. Veća potreba za vitaminima javlja se zimi, zatim u vrijeme prehlade i gripe, te u proljeće nakon zimskog načina ishrane.Prekomjerno i nekontrolisano konzumiranje svakog vitamina izaziva određene, neželjene posljedice. Ravnotežu vitamina u organizmu reguliše mehanizam homeostaze koji utiče na izlučivanje viška.
Nedostatak vitamina ima za posljedicu pad imuno sistema a posljedično i narušavanja bakterijske flore na vlasištu.

Bakterijska flora mora biti u funkciji kako bi vlasište imalo prirodnu zaštitu. Vitamini nisu bomboni i hipervitaminoza može dovesti do intoksikacije, a tako i do opadanja kose. Na drugoj strani, nedostatak nekih vitamina može dovesti do mehanizma sličnog onome u slučaju nedostatka željeza jer kosa nije vitalni organ i uvijek je u nizu prioriteta, zajedno sa noktima, pri dnu ljestvice kad je u organizmu „raspodjela“ svih hranljivih sastojaka.

Prekomjerno uzimanje svakog vitamina dovodi do funkcionalnih a kasnije i organskih problema. Višak vitamina A remeti rad nadbubrežne žlijezde. Velike doze vitamina B1 izazivaju visok krvni pritisak i aktivno utiču na stvaranje masnih kiselina koje pospješuju sintezu holesterola. Višak vitamina B2 izaziva pojavu masne jetre, B6 kod osoba sa povećanom želudačnom kiselinom uzrokuje njeno jače lučenje. Vitamin C u velikoj količini gomila glikogen ( polisaharid glukoze) u jetri i bubrezima. Povećano unošenje vitamina E negativno se odražava na nervni sistem. Ovi navedeni organsko-zdravstveni problemi su direktno povezni sa pravilnim pretvaranjem ili ne, masnoća u jetri a posljedice na vlasištu su vidljive preko masne kose.
Zato, ne zaboravimo: „Vitamini nisu bomboni“.

Kako pravilno i kako često koristiti tretmane za masnu kosu saznajte uz pomoć nasih savjetnica u apoteci.
Naručite se na besplatno online savjetovanje putem sljedećeg link-a.

<script>{"@context":"https://schema.org","@type":"FAQPage","mainEntity":[{"@type":"Question","name":"ŠTA JE HIPERVITAMINOZA?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Hipervitaminoza je prevelika količina vitamina u organizmu – opadanje kose"}},{"@type":"Question","name":"ŠTA REMETI VELIKA KOLIČINA VITAMINA U ORGANIZMU?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Dovodi do većeg broja zdravstveno organskih problema."}},{"@type":"Question","name":"KAKAV JE PROBLEM KOD PRETVARANJA MASNOĆA U JETRI?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Insuficijencija jetre."}},{"@type":"Question","name":"KOJE SU POSLJEDICE MASNOĆA U JETRI?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Masna kosa i opadanje kose."}},{"@type":"Question","name":"DA LI JE BAKTERIJSKA FLORA U FUNKCIJI?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Bakterijska flora mora biti u funkciji kako bi vlasište imalo prirodnu zaštitu."}}]}</script>
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email