SUNČANJE BEZ OPEKOTINA I IRITACIJA

SUNČANJE BEZ OPEKOTINA I IRITACIJA

Sunce nas grije, sintetizira vitamin D, ubija patogene bakterije, daje tonus koži i pomaže kod liječenja pojedinih bolesti. Ali sunce izaziva i iritaciju, može stimulirati nastajanje melanoma, uzrokuje senzibilizaciju, razgrađuje kolagenska vlakna i time uzrokuje starenje kože i zato sunčanje bez opekotina i iritacija treba da bude obavezno.

Sunce nam šalje UVA i UVB zrake.

UVA zrake su kancerogene i prouzrokuju melanom kože, prodiru duboko u kožu i razgrađuju kolagen i samim tim izazivaju ubrzano starenje kože.

UVB zrake su manje štetne, ne prodiru duboko u kožu, ostaju na površini, stimuliraju proizvodnju melanina.

Da bi se zaštitili od UV zraka, moraju se koristiti UV filteri. Postoje fizički i hemijski filteri. Fizički filteri reflektiraju i razbijaju zrake na fizički način, štite samo od UVB zraka i nisu postojani jer ih znoj i kupanje odstranjuju. Hemijski filteri apsorbiraju zrake, pretvore svoju molekularnu strukturu i izluče apsorbiranu energiju na nižem energentskom nivou. Hemijski filteri mogu oštetiti kožu, tj. mogu oštetiti stanice germinativa. Idealna zaštitna je kombinacija hemijskih i fizičkih filtera jer onda: štite istovremeno od UVA i UVB zraka, tada imaju manju koncentraciju hemikalija i samim tim prave manju štetu na koži, daju jako dobru zaštitu sa dobrom postojanošću.

Šta je zaštitni proizvod za sunčanje?

Definicija bi bila: Svaki preparat, koji nanesen na kožu, ima isključivu ili preventivnu namjenu štititi istu od UV zraka.

Kada govorimo o sunčanju, moramo govoriti i o preplanulosti. Koliku prirodnu zaštitu ima naša koža tolika će biti i preplanulost. Melanin je taj koji daje prirodnu zaštitu. UV zrake mogu oštetiti kožu, a koža proizvodi melanin da bi se zaštitila od sunčanih iritacija. Melanin je pigment kože. Melanin je taj koji koži i kosi daje njihovu prirodnu boju. Takođe daje boju, finense i nijanse zjenici oka. Melanin se proizvodi u melanocitima kao posljedica zračenja UVB zraka.

Mealanociti su posebne stanice koje se nalaze pod površinom kože. UVB zrake stimuliraju melanocite, melanociti proizvode melanin, melanin putuje približno sedam dana do površine kože. Kada dođe na površinu kože, melanin se otvara i štiti kožu. Rezultat toga je preplanulost. Količina i boja melanina određuje boju puti. Zato bi idealno bilo, da je melanin na površini kože kada započinjemo sunčanje bez opekotina i iritacija.

Proizvodnju melanina prije sunčanja možemo stimulirati sa RAPID BRONZ kremom koja se počinje koristiti sedam dana prije izlaganja suncu. Znači, sedam dana prije sunčanja, na kožu nanosimo kremu RAPID BRONZ. Preplanulost je brža, sigurnija, intenzivnija i dugotrajnija. Osim toga, pruža 70% prirodnu zaštitu od UVA i UVB zraka. Nakon nanošenja ove kreme na kožu, preporučuje se upotreba nižeg zaštitnog faktora.

Krema za sunčanje RAPID BRONZ je zaštitna hidratantna krema i protiv starenja kože, koja omogućava ubrzano i povećano tamnjenje kože. Sastavni dio kreme je kompleks tirozina, riboflavina i ATP-a (adenozintrifosfata).

TIROZIN – ekstrakt grahorica (grašak, leća, soja) aminokiselina prisutna u melanocitima je potrebna za stvaranje melanina.

RIBOFLAVIN – ekstrakt suncokreta, badema … pravi kožu mekanom i elastičnom, te stimulira proizvodnju melanina.

ATP (adenozintrifosfat) – koenzim koji pospješuje zacjeljivanje i stimulira proizvodnju kolagena i daje biohemisku energiju stanica – anti age.

Idealna upotreba kreme RAPID BRONZ je 7 do 10 dana prije izlaganja suncu. Istovremeno je odličan hidratantan proizvod za poslije tuširanja, odlična je krema za lice kao i baza za make up. Koristi se ujutro i naveče, a koža je nakon korištenja meka i glatka. Preporučuje se ujutro prije sunčanja za stimulaciju melanina, a naveče poslije sunčanja, jer smiruje kožu.

U odabranim apotekama se može obaviti stručno savjetovanje i mikro vizijski prikaz kože čime se može odrediti fototip kože i preporuka za pravilno i zdravo sunčanje. To je Sun – test. Sun – test omogućuje procijeniti koliko i kako se možemo izlagati suncu bez štete za kožu. Mikrokamerom se definiše foto tip kože i koju zaštitu bi trebali koristiti. Klijenta ovom prilikom usmjeravamo na razmišljanje o dužini odmora i vikend sunčanjima.

Odmor obično traje samo sedam dana, što je taman dovoljno da se melanin podigne na površinu kože. Imamo slučajeva da se sa odmora vratimo crveni a ne preplanuli. U toku vikend sunčanja, koža je izložena velikom stresu. Počeli smo stimulirati melanin. Isti se vrati u dubinu kože kada se ne sunčamo sedmicu ili dvije. Sljedeći vikend, postupak se ponavlja. Svake sedmice, naša koža je crvena, nikada preplanula i pod velikim stresom.

Uživajmo u ljetu i svim ljepotama koje nam donosi toplo vrijeme. Budimo raspoloženi, lijepi i preplanuli. Njegujmo kožu a ona će nam zahvaliti lijepim izgledom i u poznim godinama.

Savjet kako se sunčati a izbjeći opekotine i iritacije, potražite na terminu kod naših savjetnika u Vašoj apoteci.

S toga, naručite se na besplatno online savjetovanje putem linka u nastavku.

<script>{"@context":"https://schema.org","@type":"FAQPage","mainEntity":[{"@type":"Question","name":"1.tKakve su UVA i UVB zrake?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"UVA zrake su kancerogene i prouzrokuju melanom kože, prodiru duboko u kožu i razgrađuju kolagen i samim tim izazivaju ubrzano starenje kože. nUVB zrake su manje štetne, ne prodiru duboko u kožu, ostaju na površini, stimuliraju proizvodnju melanina. n"}},{"@type":"Question","name":"2.tŠta je zaštitni proizvod za sunčanje?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Definicija bi bila: Svaki preparat, koji nanesen na kožu, ima isključivu ili preventivnu namjenu štititi istu od UV zraka."}},{"@type":"Question","name":"3.tKoliku prirodnu zaštitu ima naša koža?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Koliku prirodnu zaštitu ima naša koža tolika će biti i preplanulost. Melanin je taj koji daje prirodnu zaštitu. UV zrake mogu oštetiti kožu, a koža proizvodi melanin da bi se zaštitila od sunčanih iritacija. Melanin je pigment kože. Melanin je taj koji koži i kosi daje njihovu prirodnu boju. Takođe daje boju, finense i nijanse zjenici oka. Melanin se proizvodi u melanocitima kao posljedica zračenja UVB zraka. "}},{"@type":"Question","name":"4.tŠta su melanociti?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Mealanociti su posebne stanice koje se nalaze pod površinom kože. UVB zrake stimuliraju melanocite, melanociti proizvode melanin, melanin putuje približno sedam dana do površine kože. Kada dođe na površinu kože, melanin se otvara i štiti kožu. Rezultat toga je preplanulost. Količina i boja melanina određuje boju puti. Zato bi idealno bilo, da je melanin na površini kože kada započinjemo sunčanje."}},{"@type":"Question","name":"5.tŠta uraditi prije sunčanja?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Proizvodnju melanina prije sunčanja možemo stimulirati sa RAPID BRONZ kremom koji se počinje koristiti sedam dana prije izlaganja suncu. Znači, sedam dana prije sunčanja, na kožu nanosimo kremu RAPID BRONZ. Preplanulost je brža, sigurnija, intenzivnija i dugotrajnija. Osim toga, pruža 70% prirodnu zaštitu od UVA i UVB zraka. Nakon nanošenja ove kreme na kožu, preporučuje se upotreba nižeg zaštitnog faktora. Proizvodnju melanina prije sunčanja možemo stimulirati sa RAPID BRONZ kremom koji se počinje koristiti sedam dana prije izlaganja suncu. Znači, sedam dana prije sunčanja, na kožu nanosimo kremu RAPID BRONZ. Preplanulost je brža, sigurnija, intenzivnija i dugotrajnija. Osim toga, pruža 70% prirodnu zaštitu od UVA i UVB zraka. Nakon nanošenja ove kreme na kožu, preporučuje se upotreba nižeg zaštitnog faktora."}}]}</script>
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email