PRIRODA I KOŽA

PRIRODA I KOŽA

Ljekovito bilje i prirodni sastojci zauzimaju danas značajno mjesto u njezi lica i tijela. Već branjem biljaka, koži poklanjamo pažnju a ona nam uzvraća boljim i svježijim izgledom, tako da priroda i koža su idealan spoj.

Čovjek je njegovao svoje lice i tijelo od davnina. Ideal ljepote se mijenjao u zavisnosti od kulture, običaja i podnevlja. Kozmetika je pomogla i pomaže čovjeku da stalno misli na svoje lične potrebe i u ovim momentima punih stresa nađe komadić prostora za harmoniju i cjelovitost u sebi.

PRIRODA I KOŽA

Koža je najvidljiviji organ ljudskog tijela, koji služi da prima impulse sa površine kože i služi za dodir, temperaturu i bol ali i kao zaštitni omotač od štetnih utjecaja. Ona izlučuje „otpatke“ metabolizma u vidu znoja, stvara odbrambena tijela i ima važnu ulogu u termoregulaciji organizma. Površina kože nije ravna, već pokazuje nabore i sitne otvore kožnih žlijezda. Boja kože zavisi od pigmenta i od količine krvi u njenim kapilarima. Vezivna osnova kože sastoji se od vezivnog tkiva koje je bogato kolagenima i elastičnim vlaknima. Elastična vlakna koja su priključena kolagenim snopovima, osiguravaju čvrstoću kože. U starosti i pod utjecajem vanjskih faktora ona gubi svoju elastičnost i postaje mlitava i naborana.

Koža će nam biti „zahvalna“ ako joj obezbijedimo dovoljno kiseonika, kretanja, utjecaja mirisa polja i šuma. Samim branjem biljaka u prirodi, koži će se pokloniti pažnja a ona će uzvratiti boljim i svježijim izgedom. Najčešće korišteno ljekovito bilje u kozmetici je: kamilica, neven, latice ruža, ruzmarin, nana, lavanda. Ulaze u sastav krema i tonika za kosu i kožu. Razmekšavaju epidermu, koriste se za suhu i osjetljivu kožu i za kožu koja rano pokazuje znakove starenja. Djeluje regenerativno i koristi se za veoma staru kožu i kožu sklonu alergijama. Latice ruže djeluju tonizirajuće i koriste se za sve tipove kože, neven se dodaje za njegu kože slabog tonusa i za blijedu kožu lica. Ali, koristi se za sve tipove kože jer djeluje umirujuće i obnavlja kožu.

Kako pravilno, na koji način i u kojem problemu koristiti kapi kolagena, saznajte uz pomoć naših savjetnica u apoteci.

Naručite se na besplatno online savjetovanje putem sljedećeg linka

<script>{"@context":"https://schema.org","@type":"FAQPage","mainEntity":[{"@type":"Question","name":"1.tKAKVO JE DJELOVANJE LJEKOVITOG BILJA?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Ljekovita bilja su prirodni sastojci koji zauzimaju jako važno mjesto u njezi lica i tijela."}},{"@type":"Question","name":"2.tKAKAV JE ORGAN KOŽA?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Koža je najvidljiviji i najneispitaniji organ ljudskog tijela."}},{"@type":"Question","name":"3.tKAKVU F-JU IMAJU KOLAGENSKA I ELASTINSKA VLAKNA?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Kolagenska i elastinska vlakna osiguravaju čvrstoću kože."}},{"@type":"Question","name":"4.tKOJE BILJKE SU NAJZASTUPLJENIJE U KOZMETICI?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Najzastupljenije biljke u kozmetici su kamilica, neven, latice ruža, lavanda."}},{"@type":"Question","name":"5.tKAKVO DJELOVANJE IMAJU NA KOŽI?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Nanoseći ih na kožu omogućujemo im da razmekšavaju epidermu, djeluju regenerativno, tonizirajuće, umirujuće i obnavljajuće "}}]}</script>
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email