OPADANJE KOSE

opadanje kose

ĆELAV A SEKSI – Manjak kose ne mora biti estetski problem. Svaki četvrti muškarac do 25. godine kao i svaki drugi muškarac do 50. godine ima andro genetsku alopeciju ili mušku ćelavost (opadanje kose).

Jednoj grupi nedostatak kose predstavlja pravi napad na samopouzdanje pa i muškost, a drugi su ćelavost pretvorili u sexi  modni stav. Razmišljajući o nekim poznatim ćelavcima, prvo se sjetim Brucea Willisa i odmah bude jasno da je ćelavost davno prerasla okvire muškog „nedostatka“ a taj nedostatak je postao mamac za žene.

Pod ćelavošću ili alopecijom, podrazumijeva se djelimičan ili potpun gubitak kose, nekada kao rezultat naslijeđa, nekada zbog hormonalnih faktora, možda starenja ali i bolesti. Prvi znaci promjena na vlasištu mogu se javiti vrlo rano, nekada i u dvadesetim godinama, možda i ranije mada je ova pojava česta u kasnijoj životnoj dobi. Prvo se primjećuje tanjenje kose koja postaje svjetlije pigmentisana, počinje se gubiti od rubova a prema centru glave ili na potiljačnom dijelu. U početku je pojačano opadanje kose jače na bočnim dijelovima (sljepoočnim dijelovima) ali i na čelu gdje se zalisci tada povećavaju.

Osim naslijeđa, na ispadanje kose veliki uticaj imaju i hormoni.

Estrogeni produžuju a androgeni skraćuju trajanje anagene faze odnosno rasta vlasi. Folikule stvaraju enzim alfa reduktaže – kao katanac i ključ – koji slabe androgene pretvaraju iz testosterona u dihidro testosterone. Faza rasta vlasi se skraćuje i postaje vremenom slabija. Pažnja se sve više usmjerava na to kako se sa nastalom situacijom nositi.

Uprkos tome, iako je danas opšte prihvaćena teorija, nije nikakav nedostatak i da je sve češće muškarci i sami njeguju kao svoj i uz to prepoznatljiv stil, svi su oni u prvi mah suočeni sa prirodnim gubitkom kose, u početku su iznenađeni, zatečeni i malo je reći šokirani. Dugo se vjerovalo da su muškarci sa kosom gubili i snagu, odnosno urođenu muškost ali je razum i istančano žensko oko pobilo ovakve tvrdnje.

Ovo je isključivo estetski problem i može se rješavati na više načina.

Laboratorije Vital Plus Activ, formulisale su preparate, koji imaju zadatak da zaustave ispadanje kose, da stimulišu fiziološki rast ali i da ojačaju postojeće korijene. Nanošenjem preparata u kapima CU koji je na bazi vazodilatatora i fitoestrogena, postići će se sporije gubljenje kose ali kod andro genetske alopecije je gubitak kose neminovan. Usporavati ga možemo, ali je kranji rezultat – ĆELAVOST.

Muškarci moraju nastaviti njegovati glavu bez kose.

Koncentrirane kapi morskog kolagena su te koje će odnjegovati dio kože, koji je najizloženiji, prvo vremenskum prilikama i neprilikama, izložen je suncu i vjetru. Ćelavost može vremenom postati i kompleks.

Kako to nije medicinski problem već estetski, treba ga sagledati i iz druge perspektive. Muškarci sa problemom opadanja kose dijele se u dvije kategorije. U prvu grupu spadaju oni koji svoju izbrijanu glavu u potpunosti prihvataju kakva jeste i još su izrgadili i svoj imidž na njoj, a druga grupa je ona koja je očajna i pokušava to na sve moguće načine sakriti. Istina je da je kosa ukras lica i jedan od najvećih faktora ženske senzualnosti, ali to neposredno utiče na muški ego. Žene vole kosu, ali više od nje vole samopouzdane muškarce koji sve manji broj vlasi na svojoj glavi, podnose muški.

Ćelavi muškarci su jako privlačni.

Važno je poraditi na stavu i samopouzdanju. Treba se zapitati: Šta je ćelavost prema nečijoj inteligenciji, muževnosti, obrazovanju, šarmu ili pak smislu za humor? Važno je biti ponosan na svoju glavu bez obzira na to koliko je na njoj kose. Važan je stav i odlučnost da se ovaj prirodni „nedostatak“ usmjeri u vlastitu korist i vrlinu i nikada ne treba opsesivno njegovati ostatak kose kako bi poslužio za prebacivanje preko dijela tjemena na kojem nema kose.

Čisteći tretman za vlasište SL ima zadatak da čisti kožu glave bila ona prekrivena kosom ili ne, od masnoća, znoja, loja i atmosferskih prilika i neprilika.

opadanje kose

Tretman u kapima CU je losion kojega treba koristiti poslije pranja tjemena, ukoliko želimo da sačuvamo ostatke kose ili eventualno stimulišemo rast i ojačamo postojeće korijene. Bez obzira na sve, kod androgene alopecije, ćelavost je krajnji ishod. Bitno je svakodnevno koristiti kapi morskog kolagena kako bi nam koža bila kompaktna, mekana i bez perutanja. Ovo naglašavamo jer kod izbrijavanja vlasišta vjerovatno iritiramo kožu a kako ne bi bila crvena i sa iritacijama, morski kolagen u koncentriranim kapima će je umiriti i odnjegovati.

Ćelavost ne treba prepustiti slučaju. Terapija kod klijenata kojima se želi pomoći, podrazumijeva i masažu tjemena preparatom koji uklanja potkožnu masnoću a koja dovodi do začepljenja pora i samim tim do gibitka kose. Čisteći tretman SL je takav preparat koji i pored navedenog, uz losion CU, doprinosi jačanju vlasi i rezultati ovakvih tretmana su vidljivi već nakon mjesec dana. Međutim, ako je klijent „zakasno“, tretman može potrajati i nekoliko mjeseci do godinu dana.

Savjet muškarcima koji su već suočeni sa problemom ćelavosti

PRIHVATITE ĆELAVOST KAO DIO VAŠE LIČNOSTI JER ĆE ONA SAMO NA TAJ NAČIN BITI VAŠ ŠARMANTNIJI I PRIVLAČNIJI DIO.

Imate andro genetsku alopeciju i niste sigurni šta uraditi. U apoteci, na terminu za preventivni pregled vlasišta, možete dobiti sve potrebne informacije kod ovlaštenog dermoconsultanta.

Ili još jednostavnije, naručite se na besplatno online savjertovanje putem datog linka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email