NJEGA MASNE I NEČISTE KOŽE

NJEGA MASNE I NEČISTE KOŽE

Da bi uspješno njegovali kožu sa aknama, prije svega moramo voditi računa o raznovrsnoj ishrani a izbjegavati slatkiše, masnu hranu i naravno jako začinjenu i ljutu hranu, tako da njega masne i nečiste kože mora biti česta.

Masni tip kože lica je najčešći tip kod djevojaka i žena do 35-e godine života. Osnovne karakteristike ovog tipa kože su: prevelika količina lučenja sebuma, proširene pore, zadebljana epiderma ali i često i prošaranost kapilarima.

Koža ima izgled narandžine kore a reljef joj je grub. Tonus mišića je slab. Ali i pored svega nabrojanog, ova koža ima i prednosti jer sporije stari, bore se kasnije javljaju i to samo na predjelu oko usana i nosa. Masna koža je problematična u mladosti ali već nakon 25-e godine, počinje normalizacija izlučivanja sebuma i ako se ispravno njeguje ovaj tip kože je veoma zahvalan.

Najčešći problem kod masne kože je pojava akni. Akna su upalne promjene na koži koje prouzrokuju bakterije. Kada lojna žlijezda počinje izlučivati previše masnoće, pore se začepe i uvijek prisutna bakterija počinje da reaguje stvaranjem enzima, koji masnoću pretvara u masne kiseline. Masne kiseline se u spoju sa sekretom lojnih žlijezda, stvrdnu, stvarajući čvrst čep koji potamni kad dospije na vrh pore. U međuvremenu, žlijezde lojnice rade i dalje, pa njihove izlučevine pokušavaju da prodru na površinu, uslijed čega nastaje nadraženost i crvenilo. Kada dođu na površinu, nastaju akne. Tada je neophodna primjena proizvoda SAP koji će djelovati kao čistač, zacijeljitelj ali i onaj koji će ostaviti kožu glatkom, kompaktnom, bez iritacija i jako nježnom. Koža će pod rukom biti glatka i nježna kao dječja koža.

Ali, postoji nekoliko pravila kojih se moramo i dodatno pridržavati kako bi se uspješno nosili sa kožom sa aknama. Kada to kažemo, mislimo na to da moramo voditi računa i o raznovrsnoj i zdravoj prehrani punoj voća i povrća a izbjegavati slatkiše, masnu hranu i naravno jako začinjenu i ljutu hranu. Neophodno je svakodnevno čistiti i prati lice preparatom kao što je SAP. Nikada ne treba istiskati akne niti komedone – mitisere. Ne treba koristiti make up u prevelikim količinama jer on začepi pore i koža ne može normalno disati. Korisno bi bilo izbjegavati i stres i nervnu napetost a učiniti da boravak na svježem zraku bude duži i svakodnevan.

Ako želimo govoriti o koži, tada se prvo moramo pozabaviti kolagenskim vlaknima jer nam oni šalju poruku preko kože – kojom brzinom stare i propadaju. Kolagenska vlakna mutiraju u svojoj primarnoj strukturi i tada dolazi do razgradnje i propadaju.

Za obnovu prirodnog kolagena, potreban je kiseonik.

Ako koža nije očišćena, ne dolazi do obnove kolagenskih vlakana koja koži daju strukturu i elastičnost. Kod masne kože to je jako važno obzirom da je masna.

Pravilno čišćenje lica omogućuje bolju absorbciju aktivnih sastojaka kozmetičkih preparata.

SAP je preparat koji otapa masnoću, uklanja odumrle stanice, smog, prašinu i toksine. Otapa masnoću, otapa se u vodi i ispire se vodom. Koža je nakon umivanja mekana i hidratirana ali i čista. Zamjena je za mlijeko, tonik i sredstvo za skidanje šminke sa lica i očiju.

Masna koža ima zadebljani površinski sloj i nečistoće. Koža nije čista, masnoća se zadržava u porama i ne dozvoljava dobru oksigenaciju kože. Vremenom masnoća oksidira i stvara mitisere i proširene pore. Sebum se može zagaditi i uzrokovati prištiće i koža zbog toga teže upija aktivne sastojke kozmetičkih preparata.

I na obrazima su prisutne nečistoće, proširene pore, prištići i mitiseri. Epiderma je zadebljana i sprečava masnoću da izlazi na površinu, nakuplja se u porama, koža nije glatka i nije kompaktna. Masnoća je odlična podloga za razvoj gljivica, bakterija i drugih mikroorganizama pa se mogu javiti i infekcije.

Za ovakve nepravilnosti, koriste se kapi glikolne kiseline. Nanesemo kapi na lice i lagano masiramo od dolje prema gore kako bi djelovali i podigli izražajne crtice – bore. Važno je masirati područja gdje su prisutne proširene pore: čelo, nos i bradu.

Glikolna kiselina izglađuje kožu, poboljšava nepravilno higijensko stanje, otklanja keratinske čepove koji zatvaraju pore i djeluje dermopurificirajuće. Normaliziraju rad lojnih žlijezda, stimuliraju regeneraciju kože i dehidriraju je. Kada ih počinjemo koristiti nanosimo nekoliko kapi GLY na lice, vrat i dekolte izbjegavajući područje oko očiju.

Prve sedmice, kapi GLY nanositi dva puta sedmično, druge sedmice svaki drugi dan a od treće sedmice svaku veče. Lagano peckanje i crvenilo je sasvim normalno. Koriste se isključivo naveče jer se GLY i sunce „ne podnose“. Ne koriste se ispod make up-a jer u tom slučaju ga „pojedu“.

Važno je da nakon kapi koristite odgovarajuću kremu koja mora hidratirati, normalizirati i tonificirati kožu.

Krema H1 je primjerena krema za masnu kožu. Na bazi je smeđih algi koje normaliziraju i uklanjaju upalne procese zbog prisutnosti bakterija; karite maslac pospješuje zarastanje; ekstrakt šipka je bogat vitaminima A i C i djelije zaglađujuće.Nanosi se mala količina jer je kao proizvod bogata i masna koža je treba u minimalnoj količini.

Sve navedeno nam pokazuje i upućuje nas na to da masnu kožu lica, pravilnom njegom u mladosti, možemo pretvoriti u nježnu i blistavu kožu koja će dugo biti svježa, neće odavati godine i neće brzo stariti.

Prijavite se putem linka na besplatno savjetovanje o Vašoj koži.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email