“MUŠKOM BILJKOM” PROTIV OPADANJA KOSE

MUŠKOM BILJKOM PROTIV OPADANJA KOSE

Užurbani način života, stres, nepravilne higijenske navike, upotreba agresivnih sredstava za pranje kose, samo su neki od faktora koji umanjuju kvalitet i prirodnu otpornost naših vlasi. Kosa postaje lomljiva, tanka, beživotna, a na pojedinim dijelovima glave, naše tjeme biva uočljivije, što nam govori da se naša kosa prorijedila. U prilog nam ne idu ni promjene godišnjih doba, određene hormonalne promjene (porod, menopauza), ali i nepravovremena prevencija prorjeđenja kose. Gdje potražiti rješenje, “MUŠKOM BILJKOM” protiv opadanja kose.

Priroda je ta koja nam nudi širok spektar svog rastinja, koje za svaku našu “boljku”, pa i onu koja estetski smeta našem oku, kao što je prorjeđenje kose, ima rješenje.

Sabal palma (lat. serenoa repens) samonikla je biljka sa rastom u južnim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država. Od engleske riječi “saw”, što znači “pila” dobila je naziv, jer ima nazubljene peteljke listova koje nalikuju pili. Njen životni vijek je i do 700 godina, s obzirom da je otporna na požare i sušu. Ljekovita svojstva sabal palmi daju plodovi sa po jednom sjemenkom, čija je berba poprilično nezgodna, jer su peteljke listova oštre i mogu beračima uzrokovati povređivanje.

Još su drevne Maje koristile ovu biljku, što znači da su ljekovite beneficije sabal palme poznate već stotinama godina unazad. Njena upotreba u narodnoj medicini dosezala je do liječenja bolesti mokraćnog sistema, koristila se protiv proljeva, opće slabosti, kašlja, prehlade, migrene, za povećanje potencije kod muškaraca, a naziv „muška biljka“ dobila je zbog protuupalnog učinka na prostatu. Ova biljka značajna i kod preveniranja ispadanja kose.

Upotreba koncentrata u kapima koja sadrže sabal palmu utječe na usporavanje i zaustavljanje opadanja kose. Dejstvo ove biljke je takvo da ona postepeno stavlja u balans hormone, zbog čega je to značajno za one koji imaju prevelik nivo muškog hormona, testosterona. Sa testosteronom je upravo povezano gubljenje kose, i kod žena i kod muškaraca (androgenetska alopecija). Smanjenje folikula kose i njeno opadanje uzrokuje pretvaranje testosterona u molekulu poznatu kao DHT (dihidrotestosteron). S obzirom da muškarci imaju više testosterona, oni češće i ćelave. S druge strane, žene koje boluju od sindroma policističnih jajnika, zbog viška tetosterona također mogu imati problem sa ispadanjem kose. Zbog svega ovoga se i muškarcima i ženama savjetuje korištenje preparata sa sabal palmom. Primjenom koncentrata u kapima koji sadrže sabal palmu, prestaje gubljenje kose, a nova kosa koja raste, biva jača. Uz to, oporavlja se i nezdrava i oštećena kosa.

Kako pravilno, na koji način i u kojem problemu koristiti kapi kolagena, saznajte uz pomoć naših savjetnica u apoteci.

Naručite se na besplatno online savjetovanje putem sljedećeg linka

<script>{"@context":"https://schema.org","@type":"FAQPage","mainEntity":[{"@type":"Question","name":"1.tKoji su faktori koji uzrokuju opadanje i prorjeđenje kose? ","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Neki od faktora koji dovode do opadanja i prorjeđenja kose su: užurbani način života, stres, pogrešne higijenske navike, upotreba agresivnih sredstava za pranje kose, promjene godišnjih doba, određene hormonalne promjene (porod, menopauza), ali i nepravovremena prevencija opadanja kose."}},{"@type":"Question","name":"2.tGdje možemo pronaći adekvatno rješenje?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Rješenje pronalazimo u prirodi."}},{"@type":"Question","name":"3.tNa koju biljku mislimo, kada kažemo “muška biljka”? ","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Pod tim nazivom se krije biljka sabal palma (serenoa repens)."}},{"@type":"Question","name":"4.tZa šta se sve koristi sabal palma? ","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Sabal palma liječi bolesti mokraćnog sistema, važna je biljka u borbi protiv proljeva, generale slabosti organizma, kašlja, prehlade, migrene, koristi se za povećanje potencije kod muškaraca, ali je ona značajna i kod preveniranja ispadanja kose."}},{"@type":"Question","name":"5.tNa koji način sabal palma pomaže kod problema sa opadanjem kose? ","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Korištenje koncentrata u kapima na bazi sabal palme utječe na usporavanje i zaustavljanje opadanja kose, jer se uspostavlja balans između hormona, zbog čijeg disbalansa kosa opada."}}]}</script>
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email