MINERALI – ČUVARI ŽIVOTNIH FUNKCIJA

MINERALI – ČUVARI ŽIVOTNIH FUNKCIJA

I pored malog procenta u organizmu, značaj minerala za život je ogroman. Kretanje i raspored vode i minerala u organizmu regulišu procesi difuzije i osmoze, i zbog toga su minerali – čuvari životnih funkcija.


Minerali su proizvodi hemijskih procesa, većinom tvrda, čvrsta tijela. Njihovi neobični oblici, neravni ili glatki, još od davnina izazivali su kod čovjeka želju da uh sakuplja i slaže. Planeta Zemlja je od svog postanka riznica minerala koju je priroda koristila za gradnju mozaika u živim organizmima.


Upoznajmo se s njihovim osobinama.
Minerali – čuvari životnih funkcija su neorganska tijela stalnog hemijskog sastava. Uglavnom se pojavljuju kao kristali koji imaju određeni geometrijski oblik. Dijamant, rubin, safir, smaragd i drugi raspoređeni su na svim kontinentima poput ukrasa zemljine kugle.


Najčuveniji dragulj je indijski dijamant Brijeg svjetlosti, Koh-i-nur a nalazi se u engleskoj kruni.
Iako su dragulji skupocjeni po vrijednosti i značaju, ne mogu se ni porediti s mineralima koji su nezamjenjivi u službi života. Minerali dospijevaju u organizam hranom i tečnostima, u njemu su sadržani u konstantnim vrijednostima ali se iz njega izlučuju uz stalno prisutnu ravnotežu. Sadržaj minerala u organizmu objašnjava se porijeklom živih bića iz morske vode u kojoj se nalaze mnogi hemijski elementi koji su u sastavu i u tjelesnim tečnostima. Minerali se u organizmu javljaju u obliku soli rastvorenih u vodi s kojom stvaraju jedan novi kvalitet, tečnost koja ispira ćelije i omogućava životne funkcije. Postotak vode u tijelu je visok i iznosi 60% i ona je univerzalni rastvarač. Kada se u njoj otope mineralne soli nastaje pravi rastvor a zahvaljujući dipolarnim ionima molekula vode i velikoj dielektičnoj konstanti, soli se u organizmu pojavljuje kao elektroliti.
Difuzija je kretanje čestica rastvorene supstance sa mjesta veće ka mjestu manje koncentracije. Osmoza je kretanje vode kao rastvarača s mjesta manje ka mjestu veće koncentracije.


Ukoliko se iz bilo kog razloga poremeti ravnoteža minerala i vode neophodno je unošenje rastvora koji će nadoknaditi gubitak. Pojedini minerali imaju i terapeutsku moć: kalcijum kod alergija i jačanja otpornosti organizma, željezo kod anemije, jod u slučaju poremećaja rada štitnjače, cing, bakar i selen poboljšavaju vid, bakar sprječava pojavu sijede kose, a jod, željezo i cink njeno opadanje. Kapsule Vital Plus će nadomjestiti minerale ali i vitamine koji nedostaju organizmu.

Kako pravilno i kako često će te konzumirati kapsule, saznajte od naše savjetnice u apoteci.
Naručite se na besplatno online savjetovanje putem sljedećeg link-a.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email