LJETO SUNCE RADOST I BRIGA

LJETO, SUNCE, RADOST I BRIGA

Promjene koje nastanu uslijed prekomjernog izlaganja suncu, kumuliraju se kao fiziološko starenje i vidi se sa promjenama na koži ali su najizraženije na licu pa i drugim dijelovima tijela koji se izlažu suncu. Ljeto sunce radost i briga su faktori koji utiču na nas.

Sunce je izvor života na zemlji – sunčeva energija utiče na izmjenu tvari kod živih organizama i potiče fotosintezu u biljnom svijetu. Sunčeva energija pozitivno utiče na zdravstveno stanje organizma. Ali ponavljano, ne kontrolisano izlaganje sunčevoj svjetlosti nosi i opasnosti posebno na kožu. Nepoželjnosti zavise od trajanja izloženosti sunčevim zrakama. Tokom ljetnog razdoblja često vidimo i sunčeve opekotine  koje nastaju zbog prekomjernog izlaganja sunčevim zrakama. Koža koja je bila izložena djelovanju sunčevih zraka je crvena, topla, bolna i u više slučajeva i dobro oštećena sa pojavom mjehurića bistrog sadržaja. Nekoliko dana nakon djelovanja sunčeve energije, javlja se tamnjenje kože a sve zbog prisutnosti pigmenta melanina.

Uz direktan uticaj na DNA ćelije, nastaju brojne promjene kod posrednika upalne reakcije i poremećaja imunološkog odgovora. Kod ponovljenih i dugotrajnih izlaganja, neki od nastalih oštećenja DNA, kulminiraju. Na koži se vide kao brojna, okom vidljiva oštećenja, koja sa novim izlaganjima suncu postaju trajna i teško izlječiva. Koža prerano stari i za razliku od fiziološkog starenja označava se kao foto starenje. Koža postaje izrazito suha, nastaju duboke bore, epiderma orožnjava i dolazi do proširenje krvnih žila.

Promjene koje nastanu uslijed prekomjernog izlaganja suncu, kumuliraju kao i fiziološko starenje što se vidi kroz promjene na koži a naj izraženije su na licu. Konačna posljedica prekomjernog izlaganja sunčevoj svjetlosti može biti i karcinom kože. Dokazano je da je ultraljubičasto zračenje iz sunčevog spektra karcinogeno, što znači da može uzrokovati nastanak karcinoma bez drugih provokativnih faktora.

KOŽA LICA JE NAJIZLOŽENIJA I DOBRIM I LOŠIM SUNČEVIM ZRAKAMA

DJELOVANJE MELANINA

Pod djelovanjem sunčevih zraka, epiderma je sve deblja – povećava se broj redova stanica u epidermusu. Još jedan važan način prirodne odbrane od štetnog djelovanja sunca je genetski kontrolisano stvaranje pigmenta melanina. Melanin je i onaj koji sakuplja slobodne radikale koji su posljedica uticaja ultraljubičastih zraka. Melanin štiti DNA stanice epidermisa kao i proteine i kolagen u koži. Melanin je upravo taj koji daje karakterističnu boju kože.

PREPORUČENO – RAPIDBRONZ

FOTO TIPOVI KOŽE

Na osnovi onoga kakve nam odgovore i upozorenja daje koža na određene doze sunčeve svjetlosti, nastala je i podjela na šest foto-tipova kože.

TIP I imaju osobe jako svijetle puti, plavih očiju i svijetle kose. Kada se ove osobe izlažu suncu, uvijek na koži nastaju opekotine i nikada tamnjenje.

TIP II pripada osobama smeđih i zelenih očiju, svijetlo smeđe kose, obično imaju opekotine ali se kod nekih desi i tamnjenje.

TIP III pripada osobama kod kojih samo ponekada nastaju opekotine i koža uvijek potamni.

TIP IV imaju osobe koje imaju tamniju put, tamne oči i kosu, opekotine su veoma rijetke, a koža tamni uvijek.

TIP V i VI imaju Indijanci, Meksikanci i crnci

Šta trebate za svoj tip kože, saznajte na besplatnom savjetovanju kod naših savjetnica u odabranim apotekama.

Kako LJETO, SUNCE, RADOST I BRIGA mogu da se ukombinuju pogledajte na nasoj WEB lokaciji.

<script>{"@context":"https://schema.org","@type":"FAQPage","mainEntity":[{"@type":"Question","name":"1.tŠta je nama Sunce?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Sunce je izvor života na zemlji – sunčeva energija utiče na izmjenu tvari kod živih organizama i potiče fotosintezu u biljnom svijetu. Sunčeva energija pozitivno utiče na zdravstveno stanje organizma. "}},{"@type":"Question","name":"2.tŠta se dešava kod ne kontrolisanog izlaganja suncu?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"ne kontrolisano izlaganje sunčevoj svjetlosti nosi i opasnosti posebno na kožu. Nepoželjnosti zavise od trajanja izloženosti sunčevim zrakama. Tokom ljetnog razdoblja često vidimo i sunčeve opekotine  koje nastaju zbog prekomjernog izlaganja sunčevim zrakama. Koža koja je bila izložena djelovanju sunčevih zraka je crvena, topla, bolna i u više slučajeva i dobro oštećena sa pojavom mjehurića bistrog sadržaja. Nekoliko dana nakon djelovanja sunčeve energije, javlja se tamnjenje kože a sve zbog prisutnosti pigmenta melanina."}},{"@type":"Question","name":"3.tKada nastaju bolne promjene?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Promjene koje nastanu uslijed prekomjernog izlaganja suncu, kumuliraju kao i fiziološko starenje što se vidi kroz promjene na koži a naj izraženije su na licu. Konačna posljedica prekomjernog izlaganja sunčevoj svjetlosti može biti i karcinom kože. Dokazano je da je ultraljubičasto zračenje iz sunčevog spektra karcinogeno, što znači da može uzrokovati nastanak karcinoma bez drugih provokativnih faktora. "}},{"@type":"Question","name":"4.tŠta je melanin?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Melanin je i onaj koji sakuplja slobodne radikale koji su posljedica uticaja ultraljubičastih zraka. Melanin štiti DNA stanice epidermisa kao i proteine i kolagen u koži. Melanin je upravo taj koji daje karakterističnu boju kože."}},{"@type":"Question","name":"5.tKoje foto tipove kože poznajemo?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Na osnovi onoga kakve nam odgovore i upozorenja daje koža na određene doze sunčeve svjetlosti, nastala je i podjela na šest foto-tipova kože.nTIP I imaju osobe jako svijetle puti, plavih očiju i svijetle kose. Kada se ove osobe izlažu suncu, uvijek na koži nastaju opekotine i nikada tamnjenje.TIP II pripada osobama smeđih i zelenih očiju, svijetlo smeđe kose, obično imaju opekotine ali se kod nekih desi i tamnjenje.nTIP III pripada osobama kod kojih samo ponekada nastaju opekotine i koža uvijek potamni.nTIP IV imaju osobe koje imaju tamniju put, tamne oči i kosu, opekotine su veoma rijetke, a koža tamni uvijek.nTIP V i VI imaju Indijanci, Meksikanci i crncin"}}]}</script>
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email