KOŽA NE SMIJE BITI ŽEDNA

KOŽA NE SMIJE BITI ŽEDNA

Zategnuta i zdrava koža osnovni je preduslov naše ljepote. Koža ne smije biti žedna, moramo je pravilno i njegovati i omogućiti joj da povrati neophodnu vlagu koju je izgubila tokom hladnih dana.

Nervozni smo kada nas koža svrbi, kada se na njoj pojave crvene fleke i bubuljice a ujedno zaboravljamo koliko treba i trebamo biti zahvalni zbog mnogobrojnih funkcija koje obavlja.

Koža sprječava prvenstveno da bakterije i virusi prodru u unutrašnjost organizma i napadnu vitalne organe, mišiće i nerve. Reguliše tjelenu temperaturu. U koži se vrši sinteza vitamina D koji jača zube i kosti a nervni završetci, kojima je protkana, omogućavaju nam da osjetimo prijatnost ili bol.

Koža je organ koji se neprekidno troši i obnavlja svakih 14 do 28 dana. Osnovni cilj tog procesa jeste da se očuva stratum corneum – tanki vanjski sloj odumrlih ćelija. To je onaj sloj kože koji je najizloženiji nepovoljnim vanjskim uticajima (kao što je hladan vazduh) i koji lako postaje porozan.

Kada je prirodna zaštitna funkcija kože dovedena u pitanje, koža ne smije biti žedna jer ubrzano gubi vlagu i postaje suha i neprijatno zategnuta. Postoje i načini kako uz minimalan napor ojačati odbrambenu moć kože i omogućiti joj da dobro funkcioniše.

Ako želimo očuvati prirodnu i odbrambenu moć kože, moramo biti nježni prema njoj i kada je čistimo. Glavni nam je cilj da skinemo šminku a da pri tome ne uklonimo masnoću koja je koži potrebna.

Vruća voda iritira kožu pa bi se trebali tuširati i umivati toplom vodom ne duže od 10 minuta. Obavezno pri tom koristiti sredstva koja u svom sastavu nemaju parfemski sapun jer isušuje kožu.

Koristiti SAP koji je na bazi esencijalnih ulja, blago kiseli i bez nus pojava nakon korištenja. Uklonit ćemo mrtve ćelije zbog kojih koža izgleda suho i bezživotno. Osim toga, koža nakon upotrebe SAP-a lakše apsorbuje bilo koju kremu.

Alfa i beta-hidroksilne su prirodni eksfolijatori koji razmekšavaju mrtve ćelije pospješujući tako proces njihovog uklanjanja.

ODABIR PRAVE KREME

Hidratantna krema djeluje kao oklop koji sprječava da prirodna vlaga kože ispari. Većina proizvođača danas kombinuje sastojke sa uljima jojobe sa humenkantima (omekšivači) koji privlače molekule vode i tako pomažu koži da duže ostane vlažna (kao hijaluronska kiselina). Hidratantna krema H2 popunjava pukotine između ćelija kože koje nastaju tokom pranja prevrućom vodom ili tokom pre agresivnog procesa čišćenja.

Temperaturne razlike kojima je vaša koža izložena u prelaznim periodima tokom godine, diktiraju potrebu za kremama koje su djelotvornije od onih koje se koriste tokom ljeta, ili obratno.

Još uvijek je otvoreno pitanje: koja količina vode zadovoljava čovjekove dnevne potrebe? Ali jedno je sigurno: dehidratacija će se sigurno negativno odraziti ina kožu. Uravnotežena ishrana će snadbjeti kožu sastojcima koji su neophodni za njen njegovan izgled. Preporuka je da više puta sedmično jedemo hranu koja u sebi sadrži omega-3 masne kiseline.

.

NEKOLIKO SAVJETA:

  1. Topao vazduh isušuje kožu. Rješenje je postarati se da temperatura u prostorijama gdje boravimo bude umjerena a vazduh vlažan.
  2. Naleti hladnog vjetra, isušuju površinski sloj kože. Rješenje je da se utoplimo, stavimo naočale za sunce koje štite osjetljivu kožu oko očiju.
  3. Sunce škodi koži tokom cijele godine, a ne samo ljeti. Rješenje je da svakodnevno kosristimo kreme sa zaštitnim faktorima ili kreme za prirodnu pripremu za izlaganje na sunce. Ako nam se na koži formiraju bubuljice treba koristiti kreme koje su bogate antioksidantima.

Kako pomoći koži da što brže dobije dovoljno hidratacije, saznajte u apotekama kod naših dermokonsultanata. Obavite i savjetovanje o Vašem tipu kože ali i pravilnoj njezi.

Naručite se putem linka na jedno savjetovanje u Vama najbližoj apoteci.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email