BILJKE I NJIHOVE MIRISNE DUŠE

BILJKE I NJIHOVE MIRISNE DUŠE

Biljke i njihove mirisne duše su naši tihi susjedi.
Uz hranu, one su nam potrebne zbog raznolikosti boja, rasta, oblika, mirisa. Čovjek ponovo shvata njihov tajni život i počinje koristiti njihove skrivene darove među kojima se nalaze i eterična ulja. Za eterična ulja se kaže da su to duše biljaka.


To su koncentrovani biljno-mirisni sastojci koji se nalaze u biljkama i daju im karakterističan miris. Koriste se kako za spoljnju tako i za unutrašnju upotrebu i može se slobodno reći da pozitivno djeluje na dušu i tijelo.
U velikoj grupi eteričnih ulja sa naučno utvrđenim antibakterijskim djelovanjem u farmaciji, u dermofarmaceutici, u kozmetici ističu se: Lavandulaeaetheroleum – eterično ulje lavande, Rosmarini aetheroleum – ulje ruzmarina, Mentheaepip Aetheroleum – eterično ulje metvice.
Navedena eterična ulja pokazuju snažan učinak na veliki broj bakterijskih vrsta gljivica. Mi nesvjesno a svakodnevno, koristimo eterična ulja konzumirajući čaj.


Primjena eteričnih ulja u kozmetici je veoma široka i raznovrsna. Eterična ulja se mogu dobiti destilacijom vodenom parom iz svježeg ili suhog bilja. Proces je dug i komplikovan i potrebna je velika količina svježeg ili suhog bilja da bi se dobila jako mala količina eteričnog ulja. Iz tog razloga ova ulja su dosta skupa pa samim tim i preparati u čiju se bazu dodaju.
Eterično ulje nevena sa destilovanom vodom i eteričnim uljem ruzmarina djelije adstrigentno, tonizirajuće na osjetljivu, suhu i isušenu kožu.
Eterično ulje limuna koristimo u kremama protiv fleka i pjega.
Priroda nam zaisa mnogo nudi. Zato, otvorite vrata pridodi kao što biljke i njihove mirisne duše rade nama.

Kako pravilno koristiti preparate na bazi eteričnih i esencijalnih ulja saznajte od naših savjetnica u apotekama.

Naručite se na besplatno online savjetovanje putem sljedećeg link-a.

<script>{"@context":"https://schema.org","@type":"FAQPage","mainEntity":[{"@type":"Question","name":"1.tŠTA POSJEDUJU BILJKE?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Eterična ulja.2."}},{"@type":"Question","name":"2.tŠTA SU ETERIČNA ULJA?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"To su koncentrovani biljno- mirisni sastojci."}},{"@type":"Question","name":"3.tKAKVO JE DJELOVANJE ETERIČNIH ULJA U KOZMETICI?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Antibakterisko djelovanje."}},{"@type":"Question","name":"4.tKAKO SE DOBIJAJU ETERIČNA ULJA?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Eterična ulja se mogu dobiti destilacijomvodenom parom i biljaka."}},{"@type":"Question","name":"5.tNA ŠTA DJELIJE ULJE NEVENA?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Djeluje adstrigentno,tonizirajuće i protiv fleka."}}]}</script>
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email