ANDROGENETSKA ALOPECIJA KOD ŽENA

ANDROGENETSKA ALOPECIJA KOD ŽENA

Na vlasištu se nalaze folikule u kojima je smješten korijen kose i on je živi dio vlasi. Oko korijena se nalazi epitelialna ovojnica, zaštitni omotač koji mora ostati čitav zato što što štiti određene matične ćelije koje su neophodne u procesu regeneracije vlasi. Vanjski dio je samo stablo i neživi je dio. Uz svaku folikulu je smještena žlijezda lojnica koja luči masnoću-sebum. Ispod folikule se nalaze krvni kapilari koji, kroz dermičku papilu dovode do korijena hranu i kiseonik. Vlas kiseonik dobiva izvana, putem kože, kroz folikularni ulaz, a androgenetska alopecija kod žena je cesta pa je treba pravilno i tretirati.

A sada korijen

Putem krvi, bulbusi – korijeni dobivaju hranu, kiseonik, željezo, vitamine, minerale, eventualne toksine i hormone. Estogeni su ženski hormoni, dok su androgeni muški hormoni takođe prisutni i kod žena. Zbog genetske anomalije, krv sadrži muški hormon testosteron promijenjen u DHT – dihidrotestosteron koji uzrokuje atrofiju korijena kose. Korijeni imaju hormonalne receptore koji kada osjete DHT, ispadaju. To je kao da korijen ima katanac, a muški hormon je ključ koji, kada otvori katanac, uzrokuje opadanje kose.

Rizični faktori koji dovode do androgenetske alopecije kod žena

Rizični faktori mogu biti hormonalni problemi ili važne hormonalne promjene kao što su porod i menopauza.

Problemje težak, manje je vidljiv. Ako se previše razmišlja o tome, uzrokuje autosugestivni stres koji pogoršava stanje. Da bi se zadržala kosa, uvijek se mora nešto raditi sa njom jer problem uzrokuju muški hormoni androgeni, pa je jedino ozbiljno rješenje korištenje tretmana na osnovi fitoestrogena koji antagonistički djeluju na androgene. Potrebno je očistiti vlasište, stimulirati i nahraniti korijen. Koristiti preparat koji ima fitoestrogene koji su antagonisti androgenima ali i restrukturirati, remineralizirati i ojačati kosu. Tretman se treba primjenjivati do 4 mjeseca. Proizvodi kod androgenetske alopecije kod ženasu specifični za vlasište, klinički i dermatološki testirani, aktivni sastojci su biljnog porijekla i mogu se naći u apotekama.

Kako tretirati androgenetsku alopeciju kod žena?

Prvo pokavsiti kosu i vlasište kao kod pranja kose. Aplikatorom nanijeti čisteći tretman direktno na vlasište i ravnomjerno ga rasporedite masirajući 3 minute. Lavanda i limun dermopurificiraju, temeljito čiste i otvaraju pilosebacealne otvore, dok limun ujedno i normalizira pH kože. Nakon masaže, vlasište i kosu isprati mlakom vodom.

Nakon ispiranja čistećeg tretmana, kosu dobro posušite peškirom i počešljati da se naprave razdeljci. Koncentrat u kapima nakon pranja ravnomjerno nanijeti direktno na vlasište kapaljkom ukupno 5 ml. Koncentrat sadrži:

  1. fitoestrogene-serenoa repens, pygeum africanum i hmelj koji podstiču fiziološki rast kose;
  2. vazodilatatore-đumbir, benzilnikotinat i metilnikotinat koji potiču mikrocirkulaciju
  3. aktivne biljne matične ćelije jabuke koje stimuliraju međuđelijske procese i djeluju ptoriv opadanja kose.

Za uspjeh tretmana ključna je masaža koja stimulira perifernu cirkulaciju vlasišta i omogućuje prodiranje losiona u folikulu i žlijezdu lojnicu gdje mora djelovati. Jagodicama fiksiranim za vlasište odvajati kožu od lubanje gor-dolje 5 minuta do potpunog upijanja preparata. Na kraju kosu osušiti toplim fenom.

Čisteći tretman i koncentarat u kapima-losion, koristiti dva puta sedmično kod pranja kose. Svakodnevno uzimati po jednu kapsulu uz obrok s puno vode ali svaki dan u isto vrijeme. Kapsule djeluju na kompletnu strukturu korijena i kose, sadrže:

  • cistin, aminokiselinu potrebnu za biosintezu keratina,
  • sjeme prosa koje djeluje protiv ispadanja,
  • vitamin B6 koji stimulita rast,
  • poljsku preslicu koja remineralizira kosu
  • Vitamin E i Selen su antioksidansi koji djeluju protiv starenja kože.

Zbog djelovanja vazodilatatora u preparatu nakon pranja, treba pripaziti da preparat ne curi po licu i vratu jer će doći do crvenila koje se povuče nakon 20 minuta do pola sata. Takođe, na početku će se primjetiti pojačano opadanje kose. To se dešava zato što tretman stimulira fiziološki rast nove kose koja istiskuje iz folikule stare već mrtve vlasi.

Preporučujemo preventivni pregled pilosebacealnih jedinica vlasišta dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Kao i uvijek, prevencija i pravilan pristup problemu jedina su djelotvorna metoda ako želimo očuvati kosu. Rezervišite BESPLATAN pregled on-line u Vama najbližoj Apoteci/Ljekarni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email