ANDROGENETSKA ALOPECIJA KOD ŽENA

ANDROGENETSKA ALOPECIJA KOD ŽENA

Putem krvi, bulbusi – korijeni dobivaju hranu, kiseonik, željezo, vitamine, minerale, eventualne toksine i hormone. Estogeni su ženski hormoni, dok su androgeni muški hormoni takođe prisutni i kod žena. Zbog genetske anomalije, krv sadrži muški hormon testosteron promijenjen u DHT – dihidro testosteron koji uzrokuje atrofiju korijena kose. Korijeni imaju hormonalne receptore koji kada osjete DHT, ispadaju. To je kao da korijen ima katanac, a muški hormon je ključ koji, kada otvori katanac, uzrokuje opadanje kose i androgenetska alopecija kod žena je prisutna.

Korijen i kosa kod androgenetske alopecije?

Korijen atrofira, vlasi se stanjuju doke se ne pretvore u vlasi terminalnog tipa – paperje. Veliki broj korijena je u telogenoj fazi a folikule sve više atrofiraju. Neaktivne folikule  atrofiraju, zarastu i na kraju potpuno nestanu. Problem je andro genetski i proces će završiti sa 36 godina, ćelavošću na centralnom dijelu glave. Proces se može uspotiti ali se nemože zaustaviti.

Potrebno je očistiti vlasište i pilosebacealne otvore sa univerzalnim čistećim tretmanom, zatim stimulirati korijen ali ga i nahraniti omogućujući dovod hrane preko kapilara i dermičke papile. Potrebno je koristiti tretmane koji su fitoestrogeni, koji su antagonisti androgenima i to sa koncentratom u kapima. Restrukturirati, remineralizirati i ojačati kosu iznutra će se postići sa kapsulama koje su dodatak prehrani.

Tretman je potrebno provoditi oko četiri mjeseca. Ovo su proizvodi specifični za vlasiše, klinički i dermatološki testirani, aktivni sastojci su biljnog porijekla i prodaju se isključivo u apotekama.

opadanje kose

Kakav je tretman kod androgenetske alopecije?

Postupak se započinje tako da se pokvasi kosa i valsište kao kod pranja kose, aplikatorom se nanese čisteći tretman direktno na vlsište, rasporedi se i masira 3 min. Lavanda i limun dermopurificiraju, temeljiti čiste i otvaraju pilosebacealni otvor, dok limun ujedno normalizira i pH kože.

Nakon masaže, vlasište i kosu isprati vodom, prosušiti peškirom i počešljati od čela prema potiljku. Ravnomjerno na vlasište nanijeti kapaljkom koncentrat u kapimana, 5 ml. Koncentrat u kapima za androgenetsku alopeciju sadrži:

  • fitoestrogene – serenoa repans i pygeum africanum i hmelj koji podstiču fiziološki rast kose, a isto tako su antegonisti androgenima koji su uzrok problema,
  • vazodilatatore – đumbir, benzilnikotinat i metilnikotinat koji potiču mikrocirkulaciju i hrane kojijen kose putem kapilara
  • ktivne biljne matične ćelije jabuke koje stimuliraju međućelijske procese i djeluju protiv opadanja kose i protiv starenja folikule i dermičke papile.

Za uspjeh tretmana ključna je masaža. Vrlo je važno masirati vlasište a ne trljati ga. Koncentrat ne ispirite a kosu posušite fenom. Čisteći tretman i koncentrat nakon pranja koristiti dva puta sedmično prilikom pranja kose. Svakog dana uzimati jednu kapsulu uz obrok sa puno vode svakog dana u isto vrijeme. Kapsule djeluju na kompletnu strukturu korijena i kose, sadrže,

  • cistin, aminokiselinu potrebnu za biosintezu keratina,
  • sjeme prosa koje djeluje protiv ispadanja,
  • vitamin B6 koji stimilira rast
  • poljsku preslicu koja remineralizira kosu
  • Vitami E i Selen su antioksidansi koji djeluju protiv starenja kože i pilosebacealnih jedinica.

Zbog djelovanja vazodilatatora u preparatu nakon pranje kose kod androgenetske alopecije, treba pripaziti da preparat ne curi po licu i vratu. Na ovim područjima se može pojaviti crvenilo koje će nakon 20 min do pola sata prestati.

Preporučujemo preventivni pregled pilosebacealnih jedinica vlasišta dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Kao i uvijek, prevencija i pravilan pristup problemu jedina su djelotvorna metoda ako želimo očuvati kosu. Rezervišite BESPLATAN pregled on-line u Vama najbližoj Apoteci/Ljekarni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email