ALOPECIJA ZBOG STRESA

ALOPECIJA ZBOG STRESA

Produženi psihofizički stres negativno utiče na djelovanje osjetljivog mikro ambijenta pilosebacealnih jedinica. Stres uzrokuje skraćivanje životnog ciklusa vlasi. Korijen ne živi 3-5 godina i prerano umire. Ukratko, vlas nastane i umire, nastane i umire….. Dolazi do mikro infarkta na kapilarnom dijelu arterija na vlasištu što onemogućava mikro cirkulaciju i time pravilno hranjenje i oksigenaciju korijena kose, što još možemo nazvati i alopecija zbog stresa.

Stres može, uzrokovati prekomjerno lučenje sebuma od strane žlijezda lojnica što dodatno otežava dotok hrane i kiseonika do korijena. Sebum sadrži:

  1. puno hormona androgena,
  2. squalenij i
  3. mliječnu kiselinu koji oštećuje epitelialnu ovojnicu i time prekidaju životni ciklus vlasi.

Sebum može dodatno oslabiti kosu i korijene te pritom uzrokovati prorjeđenje kose pogotovu na centralnom dijelu glave gdje je više žlijezda lojnica.

Ako je stanje stresa produženo, ono može dovesti do ireverzibilnog ispadanja kose zbog atrofije folikula. Stres nije za podcjenjivati jer s vremenom može uzrokovati gubitak i do 60% kose.

Kako se boriti sa alopecijom od stresa?

Potrebno je očistiti vlasište univerzalnim čistećim tretmanom, stimulisati korijen na fiziološki rast, potrebno je nahraniti korijen preko dermičke papile i kapilara. Potrebno je djelovati i protiv starenja pilosebacealnih jedinica sa koncentratom u kapima-losionom, restrukturirati, remineralizirati i ojačati kosu iznutra kapsulama kao dodatkom prehrani. Tretman se primjenjuje do 4 mjeseca.

Preporučeni proizvodi  su specifični za vlasište, klinički i dermatološki testirani, aktivni sastojci su biljnog porijekla i mogu se naći u apotekama.

opadanje kose

Veče prije pranja kose, na suho neoprano vlasište, kapaljkom nanijeti 5 ml koncentrata u kapima. Koncentrat u kapima mora da sadrži morski kolagen koji je sinergija aminokiselina, proteine i Omega 3 koji stvaraju zaštitni film na vlasištu i obnavljaju hidrolipidni omotač na vlasištu. Morski kolagen ublažava, hidratira i djeluje antioksidansno što sprječava štetno djelovanje sebuma na epitelialnu ovojnicu. Osim toga morski kolagen djeluje regenerativno na cjelokupnu pilosebacealnu jedinicu.

Za uspjeh tretmana ključna je masaža. Vrlo je važno masirati vlasište a ne trljati ga. Koncentrat se ne ispire, ostaje da djeluje preko noći.

Narednog dana, pokvasiti kosu i vlasište kao kod pravnja kose i aplikatorom nanesite čisteći tretman direktno na vlasište, ravnomjerno umasirajte 3 min. Lavanda i limun, dermopurificiraju, čiste, a limun ujedno i normalizira pH kože. Nakon masaže vlasište i kosu temeljito isprati vodom i prosušite peškirom.

Koncentrat u kapima, losion, ravnomjerno nanijeti direktno na vlasište kapaljkom od čela prema potiljku 5 ml u svaki razdeljak kako koncentrat ne bi curio niz lice. Koncentrat u kapima nakon pranja  kod alopecije zbog stresa, sadrži:

  • fitoestrogene-serenoa repens, pygeum africanum i hmelj koji podstiču fiziološki rast kose,
  • vazodilatator-đumbir, benzilnikotinat i metilnikotinat koji poboljšavaju mikrocirkulaciju i hrane korijen kose
  • aktivne biljne matične stanice jabuke koje stimuliraju međustanične procese i djeluju protiv opadanja kose.

Za uspjeh tretmana ključna je masaža. Masaža stimulira perifernu cirkulaciju vlasišta i omogućuje prodiranje losiona u folikulu i žlijezdu lojnicu gdje mora djelovati. Na kraju kosu osušiti fenom.

Čisteći tretman i koncentrate u losionima, koristiti dva puta sedmično kod pranja kose. Svaki dan uzimati po jednu kapsulu uz obrok sa puno vode, po mogućnosti svaki dan u isto vrijeme. Kapsule djeluju na kompletnu strukturu korijena i kose. Sadrže:

  • cistin, aminokiselinu potrebnu za biosintezu keratina,
  • sjeme prosa koje djeluje protiv ispadanja,
  • vitamin B6 koji stimulira rast i
  • poljska preslica koja remineralizira kosu
  • Vitamin E i selen su antioksidansi koji djeluju protiv starenja kože.

Zbog djelovanja vazodilatatora u losionu nakon pranja kose a kod alopecije zbog stresa, treba pripaziti da preparat ne curi po licu i vratu jer će doći do crvenila koje se povuče nakon 20 minuta do pola sata. Na početku će se  primjetiti pojačano opadanje kose a to se dešava zato što tretman stimulira fiziološki rast nove kose koja istiskuje iz folikule stare, već mrtve vlasi.

Preporučujemo preventivni pregled pilosebacealnih jedinica vlasišta dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Kao i uvijek, prevencija i pravilan pristup problemu jedina su djelotvorna metoda ako želimo očuvati kosu. Rezervišite BESPLATAN pregled on-line u Vama najbližoj Apoteci/Ljekarni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email