ALERGIČNA KOŽA I SUNČANJE

ALERGIČNA KOŽA I SUNČANJE

Osobe sa izrazito osjetljivom kožom, proizvode za njegu kupuju u apotekama. Alergična koza i sunčanje mogu ići skupa ali uz zaštitu.

Mogu naći proizvode koji su bez konzervansa i namijenjeni su njezi upravo osjetljive kože.

Pod alergijom se podrazumijeva stanje stečene, specifične osjetljivosti organizma u čijoj osnovi se nalazi reakcija antigen = antitijelo. Pod antitijelom se podrazumijeva niz supstanci na čije prisustvo organizam reaguje stvaranjem antitijela. Reakcija antigen = antitijelo je specifična. Za svaki antigen, produkuju se specifična i protiv njega izazvana antitijela. Istraživanja su pokazala da su najčešće alergije na: kozmetičke proizvode, metale, hemijske tvari, boje, lakove i specifične mirise…. Konkretne dermatoze javljaju se svaki put kada koža dođe u dodir s nekom tvari koju organizam ne podnosi. Neke hemijske supstance izazivaju alergijske reakcije kod velikog broja ljudi a neke se kao alergeni pojavljuju u malom broju slučajeva. Crvenilo na koži se javlja zato što se sitni krvni kapilari određenog dijela šire i propuštaju određeni broj linfocita koji su spremni napasti stvarnu tvar. Zbog širenja krvnih žila dolazi do povećanog dotoka krvi u taj dio i manifestuje se pojavom crvenila.

Kozmetička sredstva koja bi trebala da budu saveznici ljepote, nekada uzrokuju blage alergije pa je neophodno biti oprezan.

Sastavi preparata često su uzročnici kožnih reakcija, a tih istih sastojaka ima u sredstvima za pranje i kupanje. Neke kreme za zaštitu od sunca upravo u dodiru sa suncem uzrokuju alergijske reakcije. Uzrok su sastojci. Kozmetička sredstva koja sadrže male količine eventualnih alergena, najbolji su izbor.

Šta uraditi kada imamo alergiju na neki od kozmetičkih preparata?

Tretman treba usmjeriti na smirivanje alergije i blagu stimulaciju epitalizacije. Prilikom nastavka korištenja nekog preparata treba isključiti sve stimulativne zahvate. Pojašnjenja radi, ne smiju se koristiti sredstva za prokrvljenost kože niti ona za toniranje. Neke promjene na koži, površnim pregledom podsjećaju na alergijski ekcem, a radi se o običnim iritacijama. Na ovaj način koža reaguje na dodir sa toksičnim tvarima agresivnog učinka – crveni, natiče, stvaraju se ljuspice. Ali te simptome pokreće odbrambeni sistem, odnosno bakterijska flora.

Posebno velike i problematične alergije imamo nakon sunčanja.

Ne treba smatrati da je priroda pogriješila kada nam je dala sunčevu svjetlost. Sav život na Zemlji zavisi od sunčeve svjetlosti jer bez nje ne bi bilo ni biljaka ni života. Literatura o efektima sunca na ljudsko tijelo, rezimirana je na različite načine. Tako na primjer: bez sunčeve svjetlosti, prirodni procesi kao što je sinteza vitamina D, regulacije krvnog pritiska ili nivoa holesterola, itd., bili bi zaustavljeni. Uz to, naše mentalno zdravlje zavisi od sunčeve svjetlosti. Do prije nekoliko godina, preplanulost je izjednačavana sa zdravljem.

Na žalost, kult pretjeranog obožavanja sunca u proteklim godinama, doveo je do pretjeranog starenja kože što je u nekim slučajevima uznapredovalo do raka kože. Masovni mediji su dali sve od sebe da osiguraju da se naš pogrešan stav prema sunčevoj svjetlosti promijeni iz temelja, tako da danas javnost ima generalno strah od sunčeve svjetlosti.

Zbog, ustanovljeno je, škodljivih uticaja sunčevih zraka, prekomjerno izlaganje suncu pretvoreno je u drugu krajnost – pretjeranu zaštitu kože od sunca.

U posljednjih desetak godina primjetno je da proizvodi za sunčanje sadrže visoke, veoma visoke ili potpuno nepropustljive zaštitne faktore od UVA i UVB zraka, koji sprječavaju nastanak opekotina i drugih štetnih posljedica na koži. Manje je poznato da zaštitni faktori predstavljaju filter za sunčeve zrake i da na taj način sprječavaju stvaranje melanina. Prirodni odbrambeni mehanizam kože prestaje da djeluje. Što je viši zaštitni faktor, to je neophodno više sati izlaganja sunčevim zracima da se aktivira prirodni, odbrambeni mehanizam kože, a to je stvaranje melenina.

Melanin proizvode melanociti koji se nalaze u bazalnom sloju epiderme. Njihova uloga je sinteza melanina koji prelazi u epitelialne  stanice epiderme gdje se stvara zaštitni omotač koji apsorbira i odbija do 70% UV zraka.

Naučna istraživanja su dokazala da je moguće stimulirati prirodni metabolizam kože dnevnim nanošenjem aktivnih sastojaka kao što su tirozin i vitamin B2. Na taj način, proizvodnja melanina je povećana, što stvara učinkovitu i prirodnu zaštitu kože na sunce. U  apotekama je na raspolaganju proizvod za pripremu na sunce, RAPID BRONZ koji povećava biološku dostupnost melanina u koži. Pospješuje prirodne procese pigmentacije, povećava prirodnu zaštitu i smanjuje iritacije kože na sunce. Omogućuje bržu, ravnomjerniju i intenzivnu preplanulost. Krema je primjerena za sve tipove kože, posebno svijetle i osjetljive.

Posebna krema za lice i tijelo koja priprema kožu na sunce.

Povećava prirodnu zaštitu, smanjuje iritacije i ubrzava preplanulost.

Kako spriječiti alergije a imati pravilnu zaštitu na suncu saznajte od naših savjetnika u apotekama.

Informacije možete dobiti putem besplatnog online savjetovanja ako otvorite link koji slijedi.

<script>{"@context":"https://schema.org","@type":"FAQPage","mainEntity":[{"@type":"Question","name":"1.tŠta rade osobe sa izrazito osjetljivom kožom?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Osobe sa izrazito osjetljivom kožom, proizvode kupuju u apotekama.  Mogu naći proizvode koji su bez konzervansa i namijenjeni njezi upravo osjetljive kože."}},{"@type":"Question","name":"2.tKakva treba da budu kozmetička sredstva kod alergija?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Kozmetička sredstva koja bi trebala da budu saveznici ljepote ponekada uzrokuju blage alergije pa je neophodno biti oprezan.nSastavi preparata često su uzročnici kožnih reakcija, a tih istih sastojaka ima u sredstvima za pranje i kreme za zaštitu od sunca upravo u dodiru sa suncem uzrokuju alergijske reakcije. Uzrok su sastojci. Kozmetička sredstva koja sadrže male količine eventualnih alergena, najbolji su izbor.n"}},{"@type":"Question","name":"3.tŠta uraditi kada imamo alergiju na sunce?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Problematične alergije imamo nakon sunčanja.nNe treba smatrati da je priroda pogriješila kada nam je dala sunčevu svjetlost. Sav život na Zemlji zavisi od sunčeve svjetlosti jer bez nje ne bi bilo ni biljaka ni života. Literatura o efektima sunca na ljudsko tijelo rezimirana je na različite načine. Tako na primjer: bez sunčeve svjetlosti, prirodni procesi kao što je sinteza vitamina D, regulacije krvnog pritiska ili nivoa holesterola, itd., bili bi zaustavljeni. Uz to, naše mentalno blagostanje zavisi od sunčeve svjetlosti. Do prije nekoliko godina, preplanulost je izjednačavana sa zdravljem.n"}},{"@type":"Question","name":"4.tŠta je melanin?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Melanin proizvode melanociti koji se nalaze u bazalnom sloju epiderme. Njihova uloga je sinteza melanina koji prelazi u epitelne  stanice epiderme gdje se stvara zaštitni omotač koji apsorbira i odbija do 70% UV zraka."}},{"@type":"Question","name":"5.tŠta koristiti za pripremu za sunčanje?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"U  apotekama je na raspolaganju proizvod za pripremu na sunce, RAPID BRONZ koji povećava biološku dostupnost melanina u koži. Pospješuje prirodne procese pigmentacije, povećava prirodnu zaštitu i smanjuje iritacije kože na sunce. Omogućuje bržu, ravnomjerniju i intenzivnu preplanulost. Krema je primjerena za sve tipove kože, posebno svijetle i osjetljive."}}]}</script>
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email