BAKTERIJSKA FLORA

BAKTERIJSKA FLORA I NJENA FUNKCIJA
<script>{"@context":"https://schema.org","@type":"FAQPage","mainEntity":[{"@type":"Question","name":"Šta je bakterijska flora?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Bakterijska flora je prirodna zaštita kože."}},{"@type":"Question","name":"Koja su 4 uslova za rast zdrave kose?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"        -Slobodan ulaz kiseonika iz spoljne sredine-dobra oxigenacijan        -Dotok hrane i kiseonika iz kapilara - dobra mikro cirkulacijan        -Žlezde lojnice u funkcijin        -Funkcionalna bakterijska floran"}},{"@type":"Question","name":"Kakvo treba da bude sredstvo koje je primereno za čišćenje vlasišta?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Treba da bude specifično za kožu, a ne za kosu."}},{"@type":"Question","name":"Koje su osnovne karakteristike  i funkcije sredstva za čišćenje vlasišta?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Blago kiseli pH, malo tenzioaktiva,  ima dejstvo blagog pilinga i dibinski čisti folikularni ulaz."}},{"@type":"Question","name":"Koji su aktivni sastojci sredstva primerenog za čišćenje vlasišta?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Limun, lavanda, kajeput i hmelj."}},{"@type":"Question","name":"","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":""}}]}</script>

Savremeni način života i organsko-zdravstveni problemi imaju direktan uticaj kod problema na koži ali i na vlasištu . Estetski problemi su vidljivi kroz promene na koži lica dok na vlasištu posledica navedenog je gubljenje kose. Kada govorimo o koži, bavimo se problemima na epidermi, problemima u dermi i hipodermi. Vlasište je koža pod kosom i zbog toga moramo voditi računa o bakterijskoj flori, o radu žlezda lojnica, kakav je korijen i da li korijen ima vezu preko kapilara sa ostatkom organizma. Bakteriska flora u funkciji štiti naše vlasište od patogenih bakterija i sa tim održava zdravo teme i kosu.

Stablo vlasi, korijen i dermička papila su dijelovi koji nam mogu dati upozorenja za neku od anomalija na vlasištu. Stablo je mrtvi dio vlasi koje je sastavljeno od keratinskih vlakana i od tih vlakana zavisi i kakva nam je kosa. Korijen je pak živi dio vlasi i duplo je deblji od stabla. Oko korijena se nalazi epitelna ovojnica koja je ključna za ponovni rast kose. Korijen može biti uvećan ili hipertrofičan i stanjen ili atrofičan. Prolazi kroz tri faze životnog ciklusa vlasi a epitelna ovojnica sadrži bulge (vrećice) matičnih stanica koje se zavuku u folikulu kada vlas dođe do telogene faze a od tih matičnih stanica se onda razvija nova vlas. Mliječna kiselina, skvalenij i hormoni androgeni koje sadrži sebum, oštećuju epitelnu ovojnicu a to ometa „izvršenje“ cjelokupnog životnog ciklusa vlasi. Ali, ako je epitelna ovojnica oštećena, matične stanice koje prethodna vlas ispustila u folikulu, nije u stanju da razvije novu vlas i dolazi do prekida životnog ciklusa vlasi. Kako bi imali zdravi rast kose, moraju se ispuniti neki od uslova. Prvo je neophodno da preko vlasišta i folikularnih otvora imamo dobar vanjski dotok kiseonika; drugo, dotok kiseonika i hrane preko kapilara; lojna žlijezda koju svaka vlas ima uza se mora biti u funkciji i na kraju bakterijska flora mora biti u funkciji.

Bakterijska flora je nešto na šta ovoga puta treba obratiti najviše pažnje, kako joj pomoći da bude funkcionalna, šta joj može smetati i šta mi možemo sami uz pomoć univerzalne čisteće pjene za vlasište SL uraditi da ostane funkcionalna i ne oštećena.

Krenimo redom.

Kosa dobiva kiseonik koji dolazi preko folikularnog otvora i zbog toga koža na glavi i folikularni ulaz moraju biti čisti. Korijen kose preko dermičke papile dobiva hranu i kiseonik preko krvnih kapilara jer mikro cirkulacija vlasišta mora biti dobra. Svaka vlas ima žlijezdu lojnicu a ona ima dvije funkcije. Proizvodi masnoću i izlučuje masnoću iz organizma. Masnoća djeluje kao prirodni antibiotik ali u ovom slučaju njena prekomjerna količina oštećuje epitelnu ovojnicu. Fiziološka seboreja je pravilna proizvodnja ali i izlučivanje masnoće kroz žlijezde lojnice a patološka seboreja je prekomjerna proizvodnja i izlučivanje masnoće kroz lojne žlijezde.

BAKTERIJSKA FLORA MORA BITI U FUNKCIJI JER JE PRIRODNA ZAŠTITA VLASIŠTA. ČINE JE ZNOJ, MASNOĆA, ODUMRLE STANICE, FIZIOLOŠKE BAKTERIJE I GLJIVICE KAO I DRUGE MASNOĆE KOJE PROIZVODI KOŽA. KADA JE BAKTERIJSKA FLORA U FUNKCIJI ONDA DJELUJE AUTOSTERILIZACIJSKI I KAO BAKTERICID.

Možemo izvući zaključak iz svega rečenog: za zdravi rast kose, neophodan je nesmetan ulazak kiseonika preko kože, dotok kiseonika i hrane preko krvi, lojna žlijezda mora biti u funkciji i BAKTERIJSKA FLORA MORA BITI U FUNKCIJI.

Anomalije na vlasištu nastaju zbog pogrešnih higijenskih navika, farmakoloških navika i organsko-zdravstvenih problema. Pogrešne higijenske navike su: prečesto pranje kose, prerijetko pranje kose, pranje kose specifičnim šamponima, pranje kose agresivnim šamponima ali i sa neutralnim šamponima. Bakterijskoj flori potrebno je određeno vrijeme da se , nakon svakog pranja, ponovo formira; ako kosu peremo vrlo često, bakterijska flora nema vremena da se ponovo formira tj. obnovi i može doći do narušavanja. Svjesni smo toga da živimo u jako zagađenoj sredini jer, smog, prašina, bakterije i drugi mikroorganizmi nalaze se u atmosferi i ako ih pranjem kose ne uklonimo, oni mogu izazvati začepljenja bakterijske floire, što kao posljedicu ima njeno narušavanje. U agresivne šampone spadaju oni šamponi koji sadrže mnogo tenzio aktivnih sastojaka, puno pjene  pa su zato agresivni za vlasište. Isti ti tenzio aktivni sastojci koriste se u deterdžentima za pranje posuđa i podova. U našim očima, šampon koji stvara pjenu je dobar što je pogrešan zaključak. Kada koristimo šampon protiv masnoće, šampon skida masnoću koja je dio bakterijske flore a kada na drugoj strani koristimo šampon protiv perutu, skidamo odumrle stanice koje su isto tako dio bakterijske flore. Specifični šamponi prave još i dodatni problem zbog navedenog. Posebna priča su neutralni šamponi jer pH kože odraslog čovjeka je 5,5 – blago kiseli a neutralni šamponi su uglavnom primjereni kod djece čiji pH kože je 7 pH i on je za odraslu osobu vrlo agresivan.

Nakon ovih činjenica, postavljamo sebi pitanje: „Koje su karakteristike ispravnog sredstva za vlasište?“

To je proizvod za čišćenje specifičan za kožu a ne za kosu, blago kiseli pH, malo tenzio aktivnih sastojaka, preparat koji radi blagi piling kože-vlasišta i mora dubinski očistiti folikularni ulaz. To je preparat univerzalni čisteći tretman SL.

BAKTERIJSKA FLORA I NJENA FUNKCIJA

Proizvod je za čišćenje, specifičan za kožu, ne za kosu, univerzalni proizvod za čišćenje kože glave, nije šampon jer nije proizvod za kosu ( mogu ga koristiti osobe sa kratkom kosom isključivo za pranje bez upotrebe šampona), čisti temeljito vlasište i priprema ga za dalje tretmane specifične za različite anomalije. Blago kiseli pH i ne narušava prirodni pH kože glave, ima malo tenzio aktivnih sastojaka što znači da i malo pjeni. Radi blagi čisteći piling kože vlasišta, tj. djeluje kao maska za čišćenje vlasišta, temeljito i mehanički ga čisti, otklanja suvišnu masnoću, odumrle stanice i druge nečistoće. Čisti folikularni ulaz i omogućuje bolju oksigenaciju i proizvodnju vlasi. Omogućava bolje prodiranje aktivnih sastojaka specifičnih tretmana za anomalije.

Glavni i aktivni sastojci univerzalnog čistećeg tretmana SL su:

  • LAVANDA koja dezinficira, čisti kožu i pospješuje njeno zacjeljivanje;
  • LIMUN, normalizira pH vlasišta, čisti kožu i sprječava neugodni miris masne kose; –
  • KAJEPUT djeluje protiv gljivica i mikroba i
  • HMELJ je anestetik i djeluje protiv svrbeža.

Proizvod ima nekoliko samo sebi svojstvenih karakteristika: specifičan je za vlasište, klinički i dermatološki ispitan, hipo alergen, aktivni sastojci su biljnog porijekla i mogu se naći isključivo u apotekama.

Kako ga koristiti?

Nanosimo četiri nanosa direktno iz dozatora na vlažno vlasište, ne na kosu, masiramo vlasište nekoliko minuta tako da masažom bukvalno odlepljujemo kožu glave od vlasišta i na kraju dobro isperemo mlakom vodom. U slučaju da je vlasište masno, postupak ponoviti dva puta.

Šampon je sredstvo za kosu a SL je sredstvo za vlasište i zato se kaže da je proizvod specifičan za vlasište. Proizvod je testiran na dermatološkim klinikama, na ljudskoj koži a ne nikako na koži neke životinje a test je test hipoalergenosti i ne štetnosti ali i efikasnosti.

Ovo se mora naglasiti iz razloga što anal alergijski proizvod ne postoji, proizvod je tako formulisan da je rizik alergija sveden na minimum. Kada se kaže da je sastav nekog proizvoda sa aktivnim sastojcima biljnog porijekla onda se i ovdje mora dati objašnjenje. Aktivni sastojci u SL-a daju funkciju proizvodu, aktivni sastojci biljnog porijekla učinkoviti su i nemaju kontraindikacija kao hemijski aktivni sastojci, aktivni sastojci biljnog porijekla su skuplji i zato rezervisani za proizvode visoke kvalitete. Mogu se naći samo u apotekama jer tada proizvod mora zadovoljiti najviše standarde i to je proizvod sa posebnom manjenom i dermo farmaceutika je. Na kraju, kozmetički proizvod „border-line“ je sa djelovanjem sličnim djelovanju lijekova.

Farmakološke navike, kao što su: totalna anestezija, antibiotici, psiho farmakološki preparati, antidepresivi, hormoni, anfetamini, protuupalna sredstva i kortizonski preparati direktno utiču na narušavanje bakterijske flore. Bolje rečeno, stalna i trajna upotreba nabrojanih lijekova može oštetiti imuno sistem. Posljedica pada imuno sistema narušavanje je bakterijske flore na vlasištu. Kada spojimo pogrešne higijenske navike i farmakološke navike imamo narušenu bakterijsku floru. Bakterijska flora, kada je narušena, vlasište je spremno za sve poznate i nepoznate anomalije.

Kako sačuvati prirodnu zaštitu vlasišta i omogućiti pravilan rast kose, saznajte od našeg savetnika u apoteci.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email