PRAMEN KRUŽIĆ PRAMEN KRUG

PRAMEN KRUŽIĆ PRAMEN KRUG

Premen kružić pramen krug,

Alopecija areata može biti posljedica infekcija na području glave i vrata kao što su:

  • granulom,
  • sinusitis
  • otitis (upala uha).

Može biti posljedica snažnog stresa ili šoka, problema sa endokrinim žlijezdama (hipovizom i štitnjačom), nadbubrežnim žlijezdama ili spolnim žlijezdama. Može biti čak i posljedica policističnih jajnika. Važno je shavatiti uzrok alopecije areata jer se ona može pojaviti na različitim mjesetima i na tijelu i to više puta tokom godine.

Počinje veličinom zrna riže i povećava se do veličine novčića ili medaljona.

Ako je alopecija areata prisutna od rođenja, nažalost, nije moguće napraviti ništa.

Ako se pojavila nedavno, kosa može ponovo narasti, pogotovu ako je potpomognuta ispravnim tretmanom. Stres savremenog načina života, organsko-zdravstveni problemi, porodična situacija, stres na poslu itd, mogu pogoršati situaciju. Ako folikule ostanu neaktivne duži period, kosa više ne može narasti. Potrebno je djelovati prije atrofije folikula inače stanje postane ireverzibilno. Postupak je jednostavan ali se mora raditi u nekoliko koraka.

opadanje kose

Način tretiranja alopecije areate

Potrebno je očistiti vlasište i pilosebacealne otvore sa univerzalnim čistećim tretmanom. Nakon toga, stimulirati korijen kako bi potakli fiziološki rast kose ali taj isti korijen se mora i nahraniti. Dermička papila preko kapilara dovodi hranu do korijena kose. Potrebno je djelovati i protiv starenja pilosebacealnih jedinica. Sve ove zadatke će se postići koncentratom u kapima koji će osim izvana, restrukturirati, remineralizirati i ojačati kosu iznutra a to se postiže kapsulama. Tretman će se primjenjivati 4 mjeseca. Ovo su proizvodi specifični za vlasište, klinički i dermatološki ispitani, aktivni sastojci su biljnog porijekla i mogu se naći u apotekama.

Pokvasiti kosu i vlasište kao kod pranja kose. Aplikatorom nanijeti čisteći tretman direktno na vlasište, rasporediti i masirati 3 minute. Lavanda i limun, dermopurificiraju, temeljito čiste i otvaraju pilosebacealni otvor, dok limun ujedno i normalizira pH kože. Nakon masaže, vlasište i kosu temeljito isprati.

Vlasište je potrebno čistiti dva puta sedmično dok se koncentrat u kapima za alopeciju areatu nanosi kapaljkom dva do tri puta dnevno samo na alopeciju, kružno trljati alopetivni dio dok praktično ne dođe do iritacije ili se zacrveni. Koncentrat za alopeciju areatu sadrži:

  •  fitoestrogene – serenoa repans, pygeum africanum i hmelj koji potiču fiziološki rast kose;
  • vazodilatatore – đumbir, benzilnikotinat i metilnikotinat koji potiču mikrocirkulaciju a samim tim hrane korijen kose putem kapilara i
  • aktivne biljne matične ćelije koje stimuliraju međustanične procese i djeluju protiv oparanja kose, protiv starenja folikule i dermićke papile.

Svakoga dana se uzima jedna kapsula uz obrok sa puno vode. Svakoga dana u isto vrijeme. Kapsule djeluju na kompletnu strukturu korijene i kose, sadrže:

  1. cistin, aminokiselinu potrebnu za biosintezu keratina,
  2. sjeme prosa koje djelije protiv ispadanja,
  3. vitamin B6 koji stimulira rast,
  4. poljsku preslicu koja remineralizira kosu
  5. Vitamin E i Selen su antioksidansi koji djeluju protiv starenja kože.

Djelujući iznutra učinak tretmene je i do 50% bolji od samo vanjskog. Zbog djelovanja vazodilatatora u koncentratu u kapima, treba pripaziti da preparat ne curi po licu i vratu. Ako se to desi, pojavit će se na tim mjesetima blago crvenilo koje nestaje za 20 minuta do pola sata i normalna je pojava.

Preporučujemo preventivni pregled pilosebacealnih jedinica vlasišta dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Kao i uvijek, prevencija i pravilan pristup problemu jedina su djelotvorna metoda ako želimo očuvati kosu.

Rezervišite BESPLATAN pregled on-line u Vama najbližoj Apoteci/Ljekarni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email